Повторенията в историята ни са неизбежни, отдавнашни и непрекъсващи.  Дали и днес както когато Иван Вазов пише романът си "Нова земя" , парата управлява света и съвестите. Когато имаш пари, сиреч, когато душата ти е благодарна от живота, само тогава си способен да бъдеш и патриот, и безкористен, и честен и да мислиш за чуждото благо. Гост в студито на "Тази събота и неделя" е голямата актриса Мария Стефанова, която е част от премиерния спектакъл "Нова земя" в Народния театър. 

"Народният театър играе патрона си - Иван Вазов, Патриарха на българската литература", каза Стефанова. 

"Както казва Юрий Дачев, този много коментиран - и то с не добри чувства роман - е забутан на най-долния рафт на нашите библиотеки и е забравен", каза Стефанова.

"Вазов задава големите въпроси в "Нова земя", заявява актрисата.

"Когато се сблъскат парата с идеала - това е титаничен сблъсъск; това е много тежка катастрофа. Много е крехка българската интелигенция по това време, тя е много уязвима", каза Стефанова.

"Нашите предци за предимно земеделци. Земята е темата ми в представлението - земята, която ни ражда, която ни храни, която ни закриля и която ни наказва", казва Стефанова.

"Ние не си вадим поука от това, което преживяваме. А би трябвало. Трябва да се замислиш какъв урок имаш да извлечеш, какво ти е казала съдбата. За мъдростта става дума", заявява актрисата.

"Моля се народът ни да бъде здрав. И се моля за мъдрост, милосърдие, достойнство и радост в душите ни", каза тя.

Вижте какво още сподели Мария Стефанова във видеото горе.