Mamma mia! Така агенция “Ройтерс” назова скока на цената на пицата в Европейския съюз. Според най-новото изследване на Евростат, любимото европейско ястие е поскъпнало с близо 14% за периода декември 2021 - декември 2022. Изненадващи се оказват първенците в класацията.

Оказва се, че за една година, инфлацията върху пицата изпича най-вече страните от Източна и Централна Европа. Първенец по поскъпване е Унгария с 46%, следвана от Литва с 39% увеличение. На трето място се оказва България.

С 37% поскъпва българската пица по доклада на Евростат. Решихме да проверим колко струва най-обикновената пица Маргарита у нас и в чужбина. Ако решим да си я направим вкъщи в София - брашното, доматеното пюре, моцарелата и зехтинът, нужни за една Маргарита, струват близо 10 лева или 5 евро.  

В столична пицария една Маргарита с чаша вино излиза 16 лева. Но колко е в другите европейски страни? 

Според проучването на Евростат Германия е на 5-то място по поскъпване на пицата или с две позиции под България.

Домашната Маргарита в Берлин, направена с продукти, закупени от обикновен супермаркет струва по-малко, отколкото в България. Ако разбием цените на ключовите продукти на количествата, нужни за една Маргарита, ще трябва да платим близо 4, с едно по-малко от България.

И така една пица Маргарита и една чаша червено вино в ресторант в Берлин ни излезе общо 14 евро.

Сред последните страни в класацията се озовава Франция на заветното 24-то място с 13% поскъпване.

Правенето на пица във Франция в домашни условия ще ни излезе около 7 евро.

За финал оставихме и родината на пицата - Италия. Според Евростат, поскъпването там е на предпоследно място - с едва 10%.

Ако един римлянин реши да си приготви стандартна Маргарита вкъщи ще плати почти, колкото в Берлин и с 1 евро по-малко от България. 

Оказва се, че страните с по-голямо поскъпване плащат по-евтина пица и обратното. 

Това, че в Италия и Франция любимото европейско ястие е поскъпнало най-малко, далеч не значи, че струва по-малко. Според нашата проверка, най-скъпата Маргарита с чаша вино плащат в Париж, следвани от Берлин и Рим. Най-евтината комбинация на пица с чаша вино остава в София за едва 8 евро.

По репортажа работиха Станчо Станчев, Михаела Златкова, Десислава Минчева и Вера Найденова.