Само за година цените на храните на България са скочили с 52%, предава БТА. Ето защо предаването „120 минути“ реши да сравни цената на живота ни у нас и в други седем европейски града. Какво откриха кореспондентите ни в Европа?

Кафе и кроасан в центъра на Париж, Лондон, Рим, Дюселдорф, Загреб и София. В началото на 2023 г. кореспонденти и сътрудници на bTV пазаруват една и съща стока в един и същи ден в Италия, Франция, Хърватия, Германия, Великобритания и България.

„Намираме се в един от най-симпатичните квартали на Париж – Монпарнас. Избираме, например, ето това бистро до кулата Монпарнас. Тук през XX век са се събирали художниците. Ще видим колко струва там едно кафе и един кроасан“, разказва Деси Минчева.

Натали Пашева изпи едно италианско кафе с кроасан в центъра на германския град Дюселдорф. Диана Гласнова проверява цените в Загреб, в току що присъединилата се към еврото Хърватия. Тя е на централния загребски площад „Бан Йелашич“.

В същия момент край Темза в Лондон, своето традиционно сутрешно кафе пие и Васил Христов. „Това е мястото където всяка сутрин пия кафе докато разхождам кучето си Марли“, разказва той.

„А това пък е булевард „Витоша“ в София. Избирам ето това кафене до метростанция НДК“, разказва Стоян Георгиев. Неговата проверка показва, че малко кроасанче струва 2,90 лв.,  а малко кафе еспресо – 3,20 лв. Общо той плати 6,10 лв.

Цените в Европа

В същия момент в Рим, близо до фонтан ди Треви, Вера Найденова плаща по-малко от нас в София за същата поръчка – 2,30 евро или съответно 4,50 лв. за кафе и кроасан в самия център на вечния град. Припомняме, че в центъра на София екипът на bTV плаща за тази поръчка 6,10 лв.

На главната улица в Дюселдорф, Германия идва сметката за кафето и кроасана на Натали Пашева. „Удоволствието да се насладя на френски кроасан и еспресо в центъра на Дюселдорф ми струват 3,70 евро. Кроасанът е 1,40 евро, а кафето - 2,30 евро, т.е. 2,74 лв. за кроасана и 4,50 лв. за кафето, което е общо 7,23 лв.“, отчита тя. Или иначе казано - 7,23 лв. в Дюселдорф срещу 6,10 лв. в София.

Междувременно в Париж Десислава Минчева също си плаща сметката. „Моята сметка е общо 5,10 евро. Кроасанът е съответно 3,91 лв., а кафето – 6,06 лв., което е общо 9,97 лв.“, отчита и тя.

В Загреб, по-малко от седмица след приемането на Хърватия в еврозоната, Диана Гласнова е поръчала кафе с мляко – цената му е 1,80 евро или 3,52 лв. Тъй като кафето за 3,20 лв. в София е без мляко, можем да обобщим, че цената в София и Загреб е еднаква.

Разликите между цените в София и най-скъпите световни градове изчезва неусетно. Това провокира инфлуенсърите Теа и Наум да започнат проект, в който сравняват колко плащат за една и съща стока в София и други места по света.

На пазар в София и Виена 

„Ще направим пазар и ще сравним цените в София и Виена“, казва Наум. „Кошницата включва по един килограм банани, мандарини, картофи, лук, кисело мляко, сирене, кашкавал , масло, кайма, шоколад, течен препарат за пране, тоалетна хартия и кафе. Пазарът, който направихме в България със същите продукти излиза 86,96 лв., а в Австрия - 58,91 евро (115,08 лв.)“, допълва Теа.

Австрия е една от страните с най-висок стандарт на живот в света. С над 3 000 евро средна работна заплата.

„В България цените растат сериозно за разлика от доходите на хората. Имаме сравнение и с Турция, имаме сравнение и с Австрия. Успяхме да направим сравнение е между цените във Виена и София. Установихме, че в много отношения тук е по-скъпо, въпреки че стандарта на живот в Австрия като цяло е по-висок. Заплатите са по-високи, таи имат дори и 13-та, 14-та, а на някои места 15-та заплата“, отчита Наум.

И без да са в еврозоната българите вече плащат цени сравними с най-скъпите градове в Европа. За разлика от цените обаче, доходите у нас остават твърдо най-ниските в целия Европейски съюз.

Вижте повече във видеото.