42,4% от българите ще се справят с разходите по празниците, а 43,3% посочват, че ще им е трудно. Това показват данните от системата Hollеr live, чрез която зрителите на bTV могат да дават своето мнение.

Най-голяма част от гласувалите твърдят, че ще харчат разумно. Данните показват също така, че 28% от семейния бюджет ще отиде за трапезата, почти 24% - за подаръци, и малко над 6% - за пътуване по празниците.

„Според мен хората ще дадат повече пари за храна, защото цените на продуктите продължават да вървят нагоре. Колкото и да се дават едни осреднени цифри за инфлацията, моите наблюдения са, че при храните те вървят нагоре. Но сумата за подаръци ме изненадва, освен ако хората не пазаруват от някакви по-евтини магазини. Според мен те гълтат сериозен процент от бюджета на всяко семейство“, коментира данните икономистът Мика Зайкова.

„Разбирам, че темата е особено чувствителна, но хората трябва да знаят каква е истината. При положение, че всички суровини, които участват в себестойността на млечните продукти – като енергоносителите, суровото мляко и опаковките, как очаквате, че крайната себестойност няма да се повиши. При увеличение на суровините с между 60% и 89%, цената на крайните продуктите е скочила с едва 30-40%, т.е. все още не с калкулирани всички разходи“, обясни Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Той даде пример, че преди две години само изхранването на една крава е излизало по 4000 лв., а сега то достига 8000 лв. Държавата е подпомагала животновъдите с 800 лв., сега им дава 600 лв.

„Кой ще дофинансира тази процес? Това питаме ние. Предишният финансов министър Асен Василев каза, че трябва да калкулираме всичко това в цените, защото държавата няма как да дотира този процес. Но в същото време при закупуване от държавата на млечни продукти за училищата например, ни се казва, че можем да увеличим цените само с процента на официалната инфлация, т.е. с 16%. Тогава Асен Василев каза, че това вече е проблем“, обясни още Зоров.

Той посочи още, че в момента себестойността на един килограм сирене с ДДС и нула процента печалба е 16 лв. Става дума за сирене, което е произведено от седем литра мляко с 54% сухо вещество, както и за цена на едро. Според Димитър Зоров държавата не бива да бъде лицемерна и да си влезе в ролята на балансьор.

„Аз не съм типичния потребител, защото не пазарувам в масовите супермаркети. Но тук трябва да отбележим, че когато се свържеш с директния производител, тогава си спестяваш една сума в порядъка на 40%. Иначе, аз не ям сирене и не мога да кажа каква точно му е цената в магазините“, обясни Мария Жекова, водещ на „Вкусът на България“ по bTV.

Тя коментира и данните от системата Hollеr live, според които малко над 40% от хората заявяват, че ще харчат разумно. „Ако ситуацията в момента ни е провокирала да бъдем разумни, това е добре. Смятам, че трябва да започнем, да консумираме храната разумно, тъй като купуваме повече, отколкото ни трябва. Данните показват, че в Българи се изхвърлят около 600-700 тона хранителни продукти се изхвърлят годишно. Крупният бизнес – супермаркетите и ресторантите, са тези, които изхвърлят храна, докато един човек изхвърля средно около 26 кг на година“, каза още тя.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement