Годишната инфлация в България се забавя за първи път от началото на годината, показват данните на Националния статистически институт. 

През октомври тя е 17,6%, а през септември - 18,7%.

Само за месец поскъпването на стоките и услугите е 0,9%. 

Най-значително увеличение има при дрехите и обувките, развлеченията, културата и храните. По-евтини през октомври са били поддръжката на жилището, транспорта и съобщенията.

Проверка на bTV показва, че поскъпването на основни храни в потребителската ни кошница е значително. 

10 продукта, за които през пролетта сме платили над 46 лева - през есента в същия магазин вече струват над 54.

Синдикатите отчитат - губим покупателна способност. Ръстът на средната месечна заплата за година е 14,7%, а годишната инфлация е 17,6%. 

“Да, обедняваме. Ръстът на инфлацията е по-висок от ръста и на средната и на минималната заплата. Ние в момента не искаме нищо повече от това миналата година, а именно с доходите да можем да си купим същото и тази година, тъй като идват празници”, каза синдикатът Любослав Костов.

Икономисти отчитат, че хората усещат поскъпването на живота най-много по храните, тъй като те имат и най-значителен дял в разходите на домакинствата. 

“Русия и Украйна са едни от много големите играчи на пазарите не само на жито, но и на торове, които са част от земеделското производство и това оскъпява цялото производство нагоре по-веригата. Транспортните разходи са нагоре значително”, каза Адриан Николов, икономист от “Института за пазарна икономика”.

Прогнозите на експертите са, че и през следващите месеци инфлацията ще остане висока.