Преди 5 години група пещерняци съвсем случайно откриват малка дупка в земята край Ракитово.

Под тази на пръв поглед несъществена пукнатина обаче открили огромна пещера. За първи път камера на bTV влезе в новооткритата пещера "Ледникът", камерата на фоторепортера Ладислав Цветков.

По думите му са необходими години труд, за да проникнеш и откриеш какво се крие в недрата на земята.

От малък отвор, който показва, че под земята очевидно има пещерни пространства до разкриването им, понякога са необходими години работа. Това знаят у нас пещерняци и спелеолози.

Снимка: Ладислав Цветков

Голямото предизвикателство е, че никога не може да си сигурен докъде може да стигнеш. Примери има много. Работата в една от най-големите пещерни системи, Колкина, продължава вече над 15 години.

Така е и с откритата в района на Ракитово пещера „Ледника“. При проучване в е открит отвор с размер на една педя. Пещерняците от Българско пещерно дружество са убедени, че там, под земята има пещера.

След повече от 5 години работа те откриват забележителни галерии. Проникването не е лесно, но усилията си заслужават. Работата им под земята продължава и днес.

Забележителни са не само усилията. Откриватели са не само опитните пещерняци, но и на млади такива, които се впускат в това приключение и са част от екипа.

Снимка: Ладислав Цветков

Тази година пещерното дело в Ракитово отбелязва 90-годишен юбилей. В това няма нищо изненадващо, защото районът е изключително богат на естествени и изкуствени пещери.

Днес пещерняците в Ракитово не просто продължават напред, но го правят със собствени средства, водени от разбирането, че пещерите са част от красотата на тази част от Родопа планина, но и с разбирането, че те трябва да бъдат изследвани и опазвани за поколенията напред.

Снимка: Ладислав Цветков

Показаният в студиото пещерен бисер ще бъде предаден на музея „Земята и хората“, за да послужи за категоризация и попълване на колекцията на музея. Всеки трябва да знае, че изнасянето на пещерни бисери за лична употреба е неправилно!