Пиесата "Маркиз Дьо Сад" вече може да бъде видяна на сцената на театър „Българска армия”.

Донасиен Алфонс Франсоа дьо Сад е френски маркиз, писател и политик, по-известен като маркиз Дьо Сад. Приживе най-често той е приеман за скандален, а след смъртта си - за гениален.

Снимка: btvnovinite.bg

През годините мнозина са се опитвали да търсят различни психологически квалификации, с които да го обрисуват. Едно определение обаче присъства във всички исторически и художествени произведения, посветени на него – скандален.

Пиесата „Маркиз Дьо Сад” също би могла да бъде наречена от някои „скандална”, но тя е по-скоро една впечатляваща, шокираща и поучителна приказка, проследяваща битката между любовта и страстта, както и между бруталността на цензурата и непредвидимите последствия от изразяването на свободната мисъл.

Снимка: btvnovinite.bg

Режисьор е Иван Урумов. Георки Кадурин и Антоанета Добрева-Нети са едни от главните действащи лица в пиесата. Той играе самият маркиз Дьо Сад, а Нети – неговата съпруга.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не знаех много за маркиз Дьо Сад, освен популярното за него. Открих, че той всъщност е един философ преди всичко. Заниманието му с еротично-съдистични романи е по-скоро каприз на съдбата”, разказа Георги Кадурин.

„Пиесата не е документална. Образът на Дьо Сад от историята е повод да се напише тази пиеса”, допълни той.

Снимка: btvnovinite.bg

„За мен беше интересно каква тъмна част от Георги Кадурин може да се покаже на сцената”, допълни актьорът.

В пиесата участват още Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Явор Бахаров и Луизабел Николова.