„Теоретично е възможно да има торнадо подобно на това в Чехия и у нас, но не го очаквам. Чак с такава мощност, това е едно от най-мощните“, каза д-р Лилия Бочева от НИМХ за торнадото, което опустоши няколко населени места в Чехия.

По думите й торнадото разрушава само по пътя си, но страничните ветрове и летящите отломки са тези, които са причинили най-големи щети в Чехия.

„Торнадото винаги е придружено с много мощни бури, със силна градушка и дъждове“, каза тя.

Според Бочева този природен феномен се среща по-често в Средна Европа. У нас се образуват средно едно или две на годишна база.

От Чехия до Оклахома и Бангладеш. Къде е било най-смъртносното торнадо и в кои страни най-често се среща природната стихия?

Южна Моравия, Чехия, 24 юни. Мощно торнадо преминава със скорост на вятъра между 267 и 322 км/ч. Опустошени са седем населени места. Къщи са изравнени със земята, коли са преобърнати, дървета са изкоренени. Повече от 100 000 домове остават без ток. Има загинали и над 200 ранени.

Торнадото е мощна въздушна спирала, от облаците до земята. Явлението е най-характерно за летните месеци. Наблюдава се във всички континети, с изключения на Антрактида.

Повечето торнада са тихи, но някои предизвикват огромни щети. Затова е въведена и скала, по която се измерва стихията.

В Европа, по правило, са в пъти по-слаби от тези в Америка. Но най-много и най-силни са в САЩ - над 1000 всяка година. През 1952 г., там се появява и терминът Алея на торнадата. Ядрото ѝ обхваща Северен Тексас, Оклахома, Канзас и Небраска.

В САЩ информация за първото и най-опустошително торнадо е през 1917 г., при което загиват 383 души. Значително по-малко, от жертвите на най-голямото торнадо в Азия - през 1989 година в Бангладеш загиват най-малко 1300 души. Това е най-смъртоносното торнадо в световната история.

У нас - през същата година  в плевенското село Бохот торнадо разрушава напълно 144 къщи, а 186 са частично засегнати.