Торнадо премина през Южна Моравия в Чехия. Има трима загинали, а 200 души са ранени. Обявено е извънредно положение.

Провеждат се мащабни спасителни операции и все още броят на пострадалите не е окончателно установен. Скоростта на вятъра е била до 322 километра в час, което прави бурята най-силната в историята на страната.

Отнесени покриви, смачкани автомобили, съборени дървета. "Ад на земята", така областният управител на Южна Моравия описа ситуацията, след като посети района. А местни жители заснеха мащабите на бедствието.

В около седем населени места са нанесени сериозни щети. Торнадото блокира цели магистрали и остави повече от 100 000 домове без ток през нощта.

Очевидецът на бурята д-р Борис Таблов, който пътува за България, разказа за бедствието.

„Първо започна пороен дъжд, който премина в градушка. Бяхме спрели под мост на магистралата близо до торнадото явно, защото след това видяхме обърнат тир, прегънати електрически стълбове и кабели по пътя. Чакахме 4 часа на аутобана, след това ни пренасочиха през околни села. Имаме минимални поражения по колата, но явно е било страшно, защото видяхме много линейки и полицейски коли“, разказа Таблов.

Вътрешният министър на Чехия определи ситуацията като сериозна и съобщи, че всички спешни екипи са изпратени на място. Чешката армия също е включена в спасителните операции.

В общините Брецлав и Ходонин, които са близо до границите с Австрия и Словакия, е обявена извънредна ситуация от трета степен. Това се прави при значителен брой пострадали хора.

Съобщава се за нанесени щети на стотици къщи. В борбата за справяне с пораженията са включени и военни. На помощ в района има и подразделения от Австрия и Словакия. Едно от най-силно засегнатите места е Микулчице, където се смята, че е гробът на свети Методий.

Към момента няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Посолството ни в Прага не е получавало сигнали или официални данни от чешките власти за пострадали от природното бедствие наши сънародници.

Дипломатическата ни мисия следи ситуацията и е в готовност да окаже помощ при необходимост.