Космическото момиче на България - Татяна Иванов. Тя е само на 21 години, но зад гърба си вече има десетки обучения, които я доближават до сбъдването на нейната мечта - да стане първата жена космонавт на България.

Момичето вече е студент в един от най-престижните университети в света, които я подготвят за това. Таксата е непосилна за нея и семейството ѝ и затова отново разчита на подкрепата на България.

Татяна Иванова е от Добрич и в момента е студент в специалността "Космическо инженерство" в университета по авиация и космонавтика Ембри Ридъл в Съединените щати. Учебното заведение е партньор на НАСА.

От шест години Татяна преследва мечтата си да стане първата българка, полетяла в Космоса. И упорито се труди за това.

Преминала е през редица обучения, които я доближават до целта – учебнотренировъчни лагери по модел на НАСА в Турция и Щатите. 

През 2021 г. е включена космическа програма в Северна Америка – първият проект, финансиран от НАСА, който сертифицира кандидат-астронавти за суборбитален полет.

Татяна преминава и през обучения за полет в едномоторни самолети, скачане от 4200 метра височина, оцеляване при кацане във вода при бедствени ситуации. 

Има множество награди и отличия в областта на науката.

Вижте във видеото какво още каза Татяна Иванова за практическото ѝ обучение в университета.