Тя е само на 16, но мечтае да е първата българка, която ще полети в Космоса. Мечтата й е на път да стане реалност. Татяна Иванова от Добрич стана част от първия учебен космически лагер в света на НАСА.

„Миналата година посетих лицензиран лагер в Турция. Там спечелих медал. След него повярвах, че мога и благодарение на много хора успях да стигна до лагера в Алабама”, разказа в „Тази неделя” Татяна.

Тя се връща от там на 1 септември. Разказва, че е учила космическа история.

„Имахме и доста симулатори. Единият беше симулатор, който упражнява три пъти по-силна гравитация върху тялото. Всички симулатори са истински и са предоставени от НАСА. Всичко е много стриктно, дори и най-малкият детайл е изпипан”, разказа момичето.

„Виртуалното пътуване до Марс беше доста стресираща мисия. Тя продължи три часа, като аз бях част от екипажа в самата ракета. Първо трябваше да бъда в една капсула, излетяхме, а след това бяхме в безтегловна среда. След това стъпихме на Марс, където имаше треньори, които създаваха паникьосваща среда. Трябваше да падна, да си счупя крака и да видя как останалите от екипа ще действат”, разказа още Татяна.

Казва, че много хора я критикуват и смятат, че мечтата й е непостижима. Въпреки това обаче тя ще продължи да я следва.

„През 2033 г. е насрочена първата мисия до Марс. Засега се знае, че тя ще е от 6-7 души екипаж. Познавам няколко момичета, които се готвят доста усилено за нея от много малки. Моята мечта е да бъда член на този екипаж”, казва Татяна Иванова.

В свободното си време 16-годишното момиче свири на барабани и пише поезия.