Тя е само на 34, а вече е спасила стотици животи. Красивата брюнетка Джорджиана Лоренда е лекар в най-големия спешен център в Румъния. Нейна снимка пред хеликоптера, с който лети, за да помага на хората, обиколи света и събра стотици харесвания и споделяния в мрежата.

Снимка: btvnovinite.bg

Зад пленителната усмивка и чаровен поглед на Джорджана Лоренда се крие всеотдаен млад лекар. От 2017 г. тя работи в най-големия спешния център в Румъния, намиращ се в град Яш. Понякога се налага да остане там с дни, да кара нощите в линейка или да оказва спешна медицинска помощ в хеликоптер.

Снимка: btvnovinite.bg

„Избрах тази професия, наблюдавайки пътя на моята майка. Тя беше доктор и мечтаеше това и за мен. Бях подготвена и вдъхновена да сбъдна желанието й. Работя в отделението, където постъпват най-тежките случаи. Не мога да ви опиша една моя смяна… Всеки ден ние трябва да се сблъскваме с различни болки на хората“, разказва Джорджана.

За най-тежките случаи екипът винаги използва хеликоптер.

Снимка: btvnovinite.bg

„Използваме хеликоптерите много често, защото в  нашата страна има много сложна пътна инфраструктура. Понякога с нормална линейка са необходими часове, за да стигнеш до болницата. Имаме девет хеликоптера със специализиран медицински персонал в Румъния. Те обслужват всички райони на страната“, обяснява лекарката.

„Хеликоптерите, с които разполагаме тук в Яш обслужват не само пациенти в Румъния, но работим по проект и в част от територията на Молдова. Усещането, когато си на борда е доста рисковано, но удовлетворението от това да окажеш медицинска помощ на хората е огромно и незаменимо. Да си доктор във въздуха е също толкова трудно, както и на земята. Няма голяма разлика. Понякога се налага да извършиш манипулации и във въздуха, което е много трудно, въпреки че протоколът изисква от нас да направим това, когато се приземим“, разкрива Джорджана.

Снимка: btvnovinite.bg

Джорджана е тази, която съобщава лошите и най-лошите новини.

„Винаги трябва да сме честни, винаги трябва да казваме истината на хората. Това е най-трудната част от професията. Когато някой е издъхнал в ръцете ти, когато си направил всичко, но не си успял да го спасиш“, казва младата лекарка.

Най-тежкият случай, който тя помни, е с 20-годишна пациентка.

„Не успях да спася живота й. Тялото й беше осъществило контакт с бактерия, която нанесе смъртоносни вреди. Издъхна в операционната за няколко часа. Много е тежко да загубиш млад човек. Тя издъхна в ръцете ми. Момент, в който си между Бога и човека. Аз съм много религиозна, много вярваща. Мисля, че Бог винаги ми помага в работата. Това е наука, ние следваме протоколи, но понякога нямаме успех, тогава се намесва Бог.
Много често се моля за моите пациенти. Такава е професията ни. Но не сме слепи, не сме безчувствени, всичко това минава през нас“, споделя Джорджана.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-трудният момент, който е имала, е загубата на колега.

„Най-трудният момент за мен в кариерата ми като доктор беше, когато загубих моите колеги и моят ментор. Беше много болезнен момент за мен и за другите ми колеги. Загубихме ги преди 2 години по време на едно обучение, през което преминавах. Усещам още болката. Боли. Моят ментор ме научи на всичко, което знам днес. Случи се по време на катастрофа с хеликоптера в република Молдова. Беше трудно за всички ни, но трябваше да продължим, заради нас, заради хората и заради тях. Не се страхувам от нищо – нито от COVID-19, нито от летенето, нито от смъртта. От нищо“, казва лекарката.

Снимка: btvnovinite.bg

Често ѝ се налага да помага и на пациенти с коронавирус.

„В моята страна лекарите се страхува от COVID-19 само в началото, първите месеци, тогава всички бяхме уплашени. Но лекарите лекуват много по-страшни болести, хората умират от много по-нелечими болести. Хората не трябва да се страхуват, а да се предпазват, така и лекарите. Това беше една различна година, напълно нова – с лоши и добри моменти. Научихме много. Нямаме търпение за новата година, за да се почувстваме свободни“, коментира Джорджана.

Снимка: btvnovinite.bg

В началото на месец януари нейна снимка обикаля света и събира стотици положителни коментари и споделяния в интернет пространството. Джорджана казва, че приема красотата  си като подарък, но никога не е разчитала на това. Вече е и майка. Казва, че не би могла да бъде в обувките на друга професия.

„Обичам тази професия, заради глътките живот, заради вдишванията, шансовете, за които се борим всеки ден като лекари. Надявам се скоро всички да сме свободни. Свободни да пътуваме, защото тази година осъзнахме колко хубава е нашата планета“, казва Джорджана.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!