Как България се превърна в единствената страна в Европейския съюз без медицински хеликоптер? 

В bTV Репортерите тази вечер Росен Цветков ни среща с част от хората, спасявали животи с последната ни въздушна линейка, продадена в Грузия.

В спасителния екип като парамедик е включен един от най-опитните планински водачи и катерачи у нас, Виктор Варошкин. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Това беше голямо удовлетворение - че правим наистина това, които можем. И всъщност недвусмислено разбираш каква е необходимостта от хеликоптери, когато застанеш на терен с един страдащ човек в средата на нищото, наистина осъзнаваш това нещо колко важно е“, посочва Виктор Варошкин. 

Снимка: btvnovinite.bg

В началото на миналия януари, малко след като хеликоптерите са продадени, от спасител Виктор се превръща в спасяван. Но не от български, а от словашки екип. Докато се катери по замръзналия водопад "Скакавица", пада от 5-6 метра височина върху бедрото си. 

„Получих три фрактури по него с пълно прекъсване на костта в средата. За мен беше огромен наистина късмет, тъй като една наземна операция с моята травма криеше доста рискове. Някои от тях животозастрашаващи“, спомня си Виктор. 

Изпратени са не един, а два хеликоптера. С един Виктор е изваден с лебедка, тъй като там е невъзможно да се приземи хеликоптер, а с другия вече е откаран до болница „Св. Анна“. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!