България ще закупи две хеликоптерни линейки, съобщи в парламента заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова, цитирана от БГНЕС. За целта правителството отпуска 20 млн. лв. по оперативна програма „Региони в растеж“.

С европейските средства ще бъде изградена съпътстващата инфраструктура в страната и последващ ремонт на машините.

Николова уточни, че до месец ще стартира конкурсната процедура за доставчик на машините. На този етап министерството не си е поставило крайни срокове по проекта

Директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев уточни, че доставката на подобни хеликоптери отнема поне година и половина.

„Безкрайно щастлив съм, че успях да дочакам тази новина. Очевидно намеренията са да се случат нещата бързо. Предстои обаче, страшно много работа в много аспекти, включително и организационни“, посочи Нешев.

Именно директорът на ПСС първи алармира за нуждата от медицински хеликоптери през лятото на 2019 г. след няколко спасителни акции в планината. Тогава той обясни, че военните хеликоптери са подходящи за търсене на бедстващи хора високо в планината или да се транспортират голям брой планински спасители. Но по света се използват съвсем друг тип машини, оборудвани във вид на линейка, известни като ХЕМС.

„Те могат да поддържат и да реанимират пострадали с тежки травми. Хубаво е да се прави разлика между двата вида спасяване – машините и екипажите са много различни“, обясни Нешев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!