Специалисти от университета „Стефан Велики“ в румънския град Сучава са идентифицирали нов вариант на COVID-19, вкючващ характеристики както на британския щам B1.1.7, така и на мутацията E484K, която според някои изследователи може да снижи ефикасността на ваксините, предаде агенция “Аджерпрес”, цитирана от БТА

В лабораторията по молекулярна биология на университета през последните две седмици е извършено секвениране на 91 проби от пациенти с коронавирус от окръзите Сучава, Клуж, Яш, Тимиш и Ботошан. 

Потвърдени са 88 нови случая на заболяване с щама B.1.1.7, произхождащ от Великобритания и един случай на щама B.1.1.7 + E484K. Тази биологична проба е взета от пациент в общинската болница в Сучава, който скоро не е посещавал Великобритания.

Макар че количеството на потвърдените случаи с новата мутация засега е сравнително малък, основна загриженост предизвиква способността на вариантите, които съдържат мутация E484K, да оказват по-ефективна устойчивост на антитела и да намаляват тяхната ефикасността на ваксините, посочват специалисти от университета.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!