В Индия откриха вариант на COVID-19 с „двойна“ мутация. В страната са регистрирани общо 772 проби с разновидности на заразата. 

От 10 787 проби, 736 са положителни за британския вариант, 34 за южноафриканския вариант и един за бразилския вариант. Това показва доклад, цитиран от Би Би Си. 

Според правителството няма връзка между скока на новозаразените и различните варианти.

Днес Индия отчете 47 262 положителни проби за денонощие и 275 смъртни случая. 

Индийски учени към здравното ведомство в страната са направили геномно секвениране на пробите, за които се е предполагало, че са с различни варианти. Така се е установила и двойната мутация. Вирусологът Шахид Джамил обяснява, че аномалията се появява при кръстоска на две мутации в един и същ вирус. 

По думите му мутациите на вирусите са често срещани, като повечето от тях не водят до промяна в способността на вируса да се репликира или да причинява по-сериозна инфекция. Но някои мутации като британската, южноафриканската или бразилската могат да направят вируса по-заразен и в някои случаи дори по-смъртоносен. 

В случая двойната мутация е разположена в протеиновото шипче на вируса, като е много вероятно да го прави по-опасен. Чрез протеиновото си шипче вирусът прониква в човешките клетки и ги „разболява“. 

Проучването идва, след като международни експерти поискаха от Индия да положи по-сериозни усилия за секвенирането на различните варианти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!