На 21 февруари от 19 часа в зала „България“ ще звучи красива музика. Маестро Христо Йоцов, един от най-бележитите музиканти на българската джаз сцена, ще представи свой авторски концерт заедно с Плевенската филхармония. Събитието е по повод тяхната 70-годишнина.

„Черешката на тортата“ в този концерт е участието на световноизвестната перкусионистка Василена Серафимова. Срещнахме я на една от репетициите за концерта. Тя свири на най-престижните световни сцени. Най-големите авторитети в музиката я наричат „авторитет“. Други ѝ дават името „Кралица на маримбата“.

И всички те са прави. Защото за Василена Серафимова музиката е живот.

„Аз ви благодаря, че дойдохте да ни видите тук в Плевен. Аз се прибрах вчера от Франция, намираме се в Историческия музей в Плевен и се готвим за концерт 70 години от създаването на Плевенска филхармония. И с авторска музика на Христо Йоцов, имам щастието да бъда една от сoлистките и да свиря в двоен концерт с него самия – за комплект барабани, маримба и симфоничен оркестър“, казва Василена Серафимова.

Проф. Христо Йоцов отдавна забелязва таланта на Василена. И без да се замисли, я кани да бъде част от двата му авторски концерта. Първият е в Плевен, а вторият – в София.

„Публиката ще види и в София прекрасни солисти, много ярко сценично присъствие, тандема Михаил Йосифов и Велислав Стоянов, тромпет и тромбон. И черешката тортата в цялата тази работа е присъствието на един наш голям музикант, който прави световна кариера, родом от Плевен, възпитаничка на плевенската школа. Един изумителен и свирач, и авторитет. Когато застане на сцената, тя я изпълва! С едно невероятно усещане как се прави музика“, казва и проф. Христо Йоцов, джаз музикант, композитор и преподавател.

Вижте повече във видеото.