Банско е курортът, който и тази година е най-предпочитан от българските студенти, за да прекарат празника си на 8 декември.

След като студентския празник в последните две години премина под знака на пандемията, тази година ограничаващи мерки няма.

Затова и туристическия бранш очаква общо над 28 хиляди студенти да празнуват традиционно в зимните ни курорти.

„Да, определено се вижда разлика особено след пандемията. 2020 година беше по-скоро нулева. 2021 беше година с много ограничения и неяснота. Имаше студентски празник, но ако миналата година с нас са пътували 1000 души, тази година очакваме да пътуват около 4000 души. 4 пъти е ръстът“, обясни Евгени Ватев, управител на туристическа агенция.

Снимка: Редакторски екип

90% от студентите отново залагат на Банско. Най-предпочитани са пакетите с две нощувки. А цените варират в зависимост от категоризацията на хотелите и услугите, които те предлагат.

„Цените започват от 100 лева. Това са малки семейни хотели в Банско или хотели с категоризация 2 звезди. Вече 3 и 4-звездни хотели са от 120 до 170лв. А 5-звездните вече минават 200лв. Това е пакетна цена с 2 нощувки и 2 закуски и празнична вечеря“, допълни Ватев.

„В нашия хотел очакваме около 400-450 студента. Напълваме капацитета на хотела. 90% от тях са за две нощувки. Имаме много малко, които са успели да си вземат още един почивен ден и са за три нощувки“, сподели Мария Теофилова, управител на хотел в Банско.

Снимка: Редакторски екип

Освен настаняването хотелът осигурява закуски и празнична вечеря в механа в Банско от тях избрана, спа сауна, басейн, парна баня.

И въпреки годишната инфлация от 17,6%, повишението на цените на пакетите за студентския празник е около 10%.

Нямат готовност студентите все още да плащат по-високи цени и ние не искаме да ги губим като клиенти, допълни Теофилова.

Снимка: Редакторски екип

Повечето туристически агенции предлагат организиран транспорт до и от избраната дестинация. Превозът от София до Банско и обратно е на средна цена от 35лв. и се заплаща отделно. Този вариант е предпочитан от близо 90% от студентите. Останалите пътуват със собствен транспорт.

Колко ще струват обяд и вечеря, които не се включени в пакета?

Шопската салата е 11 лв. Супата - 5 лв. Основните ястия са средно по 20 лв. Десертът ще ни струва 7 лв. Безалкохолна напитка от 250мл. – 3,20 лв. 50 мл. алкохолна напитка среден клас – 5,50 лева. Така можем да обядваме или вечеряме за 51,70лв.

Снимка: Редакторски екип

Най-голямото перо в бюджета на студентите са парите, предвидени за забавление. Входът в нощни клубове с гост изпълнител е средно по 25 лв. на човек. Заведенията изискват минимална консумация от 40 лв. на човек. Това е минимум по 65 лв. на вечер за купон в нощен клуб.

Общата сметка излиза 475 лева. Експерти съветват студентите да се уверят в коректността на агенциите преди да резервират и дали могат да получат парите си обратно, ако не получат договорената услуга.