В Банско студентският празник се очертава да премине с отказани резервации, празни хотели и бизнеси пред фалит.

За първи път Банско ще посрещне един различен 8 декември  - без студенти и характерните за тук празненства. Курортът е пуст, а голяма част от хотелите не работят, защото няма кого да посрещнат.

По данни на туристическия бранш едва стотина студенти ще празнуват в района на Банско и съседната община Разлог.

Лора и колегите й ще празнуват 8 декември в къща за гости в белишкото село Краище, на няколко километра от Банско.

Заради мерките групата е по-малка от обикновено, под 15 души и ще си готви сама.

„Като цяло не ме страх, мисля, че всичко е напълно излишно, но пак трябва да спазваме някакви мерки, колкото и да е не е да кажем много нормално“, каза Златомир Цеклелов, студент.

„Определено не е като обикновено, нямам настроение да съм супер празнична, защото нещата от много време са много утихнали“, споделя Лея Бояджиева, студент.

Една от къщите за гости е една от малкото в района, в която ще се празнува.

„Тя къщата си е до 15 човека, повече не може. Има си жена, която си чисти, дезинфекцира и аз отварям на хората и така“, казва Фатме Хасан.

Хотелиерите в Банско не помнят по-празен и тъжен 8-и декември.

„Да, факт е, голяма част от студентите анулираха своите резервации, понеже те няма как да се забавляват в хотелската стая. Сега може би е сезонът на един нов вид туризъм-романтичния с румсервиз“, обясни Рая Вълкова, Съюз на туристическия бизнес  Банско.

Сходна е ситуацията и в Смолянско. Повечето хотели в Пампоров не работят, а пред къщите за гости има въпросителни.

„Имахме предишна резервация, при която голяма част от групата са заболели от COVID, тях ще ги посрещнем скоро пак, а сега друга група ще посрещнем вместо тях. Подготвили сме всичко във виличката, старателно са почистени всички стаи, както е по наредбата, с дезинфектанти“, обясни Христо Салабашев, собственик на къща за гости.

По-голямата част от празнуващите са настанени във вили в Пампорово и в община Чепеларе.

През уикенда по-голямата част от къщите за гости в Банско и Разлог, обявили, че ще посрещат студенти - бяха проверени от здравните служби. В нито една от тях не са констатирани нарушения.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!