Медиците от общинската болница във Велинград подадоха колективна оставка. Недоволството им е заради разнопосочните заповеди и правила при работа с пациенти с COVID-19. Ако медиците не оттеглят оставката си - жителите на три общини ще останат без лекарска помощ. 

По думите на медиците в болницата няма условия за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. В момента 9 души с COVID-19 се лекуват в ковид-отделението. Един от пациентите е санитарка в болницата, която вчера е дала положителна проба, към момента няма кой да я замести. 

„Още от началото на извънредното положение заявихме асансьор, така че пациент в тежко състояние да го използва и да не се преплитат потоците от болни. Нашето недоволство е свързано със загрижеността към пациентите“, каза д-р Чавдар Калъчев. 

Медикът обясни, че има опит политически сили да се намесват в лечението на пациенти. Той отхвърли твърдението, че лекарите отказват да лекуват пациенти с COVID-19. „Аз не се страхувам от коронавируса, от сега нататък ние трябва да свикнем да живеем с него, но трябва да си подредим нещата“, допълни д-р Калъчев. 

Лекарят посочи, че в медицинското заведение имат възможност да лекуват само леки и средни случаи на заразата, но ако се стигне до апаратно дишане – нямат условия. Д-р Калъчев уточни, че в болницата има липса на медицински персонал. 

Днес медиците трябва да се срещнат с кмета на Велинград и да се потърси решение на проблема. Д-р Калъчев посочи, че ще поискат служителите в лечебното заведение да се увеличат и да се намери вариант персоналът да почива повече, защото е преуморен.