Медиците от общинската болница във Велинград подадоха колективна оставка. Недоволството им е заради разнопосочните заповеди и правила при работа с пациенти с COVID-19. 

Ако медиците не оттеглят оставката си - жителите на три общини ще останат без лекарска помощ. Областният управител на Пазарджик Стефан Мирев заяви в „Тази сутрин“, че е проведено извънредно заседание на кризисния щаб и към момента ситуацията е спокойна, а в лечебното заведение се извършва реорганизация на работния процес. 

„Заявен е допълнителен брой легла. В момента те имат 5 за COVID пациенти. Насрочена е среща във Велинград, при която медицинските лица ще запознаят ръководството на общината с проблемите. Относно възможността жители на три общини да останат без навременна помощ – такава възможност не съществува“, допълни Мирев. 

Управителят на болницата във Велинград д-р Жеко Чешмеджиев посочи, че при него е депозирано заявление за оставка и има насрочена среща, на която медиците ще посочат проблемите си. 

Лекарите, медицинските сестри и лаборантите, които подадоха колективна оставка заявиха, че болницата не разполага с условия за лечение от коронавирус. Въпреки това – полагат грижи за седем болни, още петима съмнителни са в изолатор.

Близо две седмици лекарите, които се грижат за пациентите с COVID-19, не са се прибирали по домовете си. „Те често пристигат в изключително тежко състояние, с двустранна пневмония, остра дихателна недостатъчност и други придружаващи заболявания. Това лечение на пациенти трябва да бъде осъществено от болници, които могат да предоставят 24-часов мониторинг“, каза д-р Гергана Назлиева. 

Лекарите продължават грижата за пациентите, но настояват за среща със здравното министерство.