Имат ли кодовете за машините, на които гласуваме, властелин и може ли този властелин да използва тези кодове, както си поиска? Отдалечихме този въпрос от политиката и попитахме експертите, които разбират от тази материя.

Оказва се има няколко вида код за машините, но един е общ. Нарича се изходен код и на практика е текстови файл от знаци, цифри и букви. Той представлява програмата, която се визуализира на екрана на всяко устройство. Експертът по киберсигурност Ясен Танев ни показва как изглежда този код за машините за гласуване в Естония. За разлика от България там той е обществено достъпен онлайн.

Снимка: bTV„Измерва се в редове. Колко е дълъг? Могат да кажат от ЦИК. Защото само те го съхраняват и го притежават. Така че всеки, който е виждал кода, би трябвало да го е виждал с разрешението и знанието на ЦИК. Дали един обикновен потребител може да прочете кода? Отговорът би бил адекватен на: „Ако не говорите мандарин, дали свободно ще може да разговаряте на територията, на която той се говори?“ Отговорът е: „Не!“ Трябва да знаете езика, за да може да го четете и да го разбирате“, обясни експертът по киберсигурност Ясен Танев.

Всички партии са имали възможност да разгледат този код през октомври преди последните избори, но в контролирана среда и в присъствието на ДАНС. В крайна сметка са се възползвали само от „Демократична България“.

Снимка: bTV„Накратко всичко това е описано в подробни документации. Проверено е от 3 държавни институции, както и от ЦИК, както и от независими международни одиторски организации. От организацията за сътрудничество и сигурност в Европа, за която работих на 3 минали избора миналата година и съмнения там няма. Развити демокрации, в Силиконовата долина гласуват със същите машини. Така да ви го кажа най-просто. Там, където идват тези да не им казвам имената с отхапаните ябълки и прозорците, големите ИТ-та, тези хора гласуват с тези машини“, казва Стоил Цицелков, обществен съвет към ЦИК.

От фирмата, внесла машините, посочват, че има много защити, с които и специалистите трудно ще се справят.

„Става въпрос за стотици хиляди редове изходен код, които дори професионален програмист, експерт в тези езици за програмиране ще има нужда от месеци и години, докато разбере всичко как се случва“, обясни директорът на „Сиела норма“ Веселин Тодоров.

А какво трябва да направи един хакер, за да манипулира машината?

„Отговорът е невъзможното в рамките на периода от време, в което той би имал достъп до машината. И пред хората там, защото това са членовете на СИК, избирателите. Това е абсурдна задача, но доверие се гради с честни и открити разговори“, обясни Танев.

Любопитно, но и хартиените бюлетини са зависими от код.

„Това е кодът на системите, които обработват данните за бюлетините и изкарват крайния резултат, защото данните от хартиените бюлетини попадат в софтуера на фирмата преброител и нейния код генерира крайния резултат от изборите“, каза още експертът по сигурността.

Специалисти сочат, че в технологичната ера, в която живеем, на практика навсякъде има кодове и ние зависим от тях. Затова е нужна максимална прозрачност на вота.