Малко над 680 хил. души у нас са с трайно намален работоспособност. Всеки месец те трябва да получават ТЕЛК пенсия от държавата. На много от тях обаче пенсиите им закъсняват с месеци, а на други са изцяло спрени.

„Моята пенсия е спряна, ТЕЛК-ът ми беше до 1.07.2022 г., от тогава ми е спряна“, казва Бонка Сивинова.

Жената е претърпяла инсулт. От 2004 г. е инвалид с много придружаващи заболявания. Вече шест месеца е без инвалидна пенсия. Причината – не се е явила на датата за преосвидетелстване, защото постъпва в болница. Заради забавяне на проесвидетелстването, което не е по нейна вина, получава пенсия от НОИ за 6 месеца в размер на 12,80 лв. – платили са ѝ за един ден.

Междувременно хората с увреждания многократно излизат на протести. Последният беше тази седмица. Отново с искания за незабавна реформа в ТЕЛК.

На протеста беше и Антонио Димитров, който обяви гладна стачка.

„Спират се плащания, интеграционни добавки, при прекъсване на ТЕЛК се губят здравноосигурителни права, хората губят терапевтични процедури, които трябва да заплатят от джоба си. Това е непосилно за много от тях да не кажа за всички. Много наболели проблеми… масово хората се спасяват със самоубийство от глада, мизерията и от безхаберието на институциите – и на ТЕЛК, и на МЗ, и на НС, и на МС, и на тристранката, за който се сетите. Просто все едно сме каторжници и никой не обръща внимание какво се случва, че хората стоят без препитание. Ако си купят храна, не може да си купят лекарства“, изброява проблемите Антонио Димитров.

Проблемите в ТЕЛК са известни на институциите и уверяват, че решения се търсят. Последва и обещание от служебния здравния министър Асен Меджидиев в интервю за предаването „Лице в лице“.

„Признавам, че има проблем, за което съм насрочил среща за другата седмица с представителите на ТЕЛК-овете в България и на ръководителите на лечебни заведения, където се намират тези ТЕЛК-ове“, заяви здравният министър Асен Меджидиев.   

От Министерството на здравеопазването отклониха поканата ни за интервю. Стана ясно обаче, че обещаната от служебния здравен министър среща с представителите на ТЕЛК-овете в България към този момент не е направена.

Ако не се изпълнят исканията им на 1 февруари хората с увреждания отново ще излязат на протест. Тогава обаче още хора ще обявят гладни стачки.

Вижте коментара по казуса на омбудсмана Диана Ковачева: