Тази седмица беше установено, че коронавирусът е по-устойчив от известното досега. 17 дни след освобождаването на круизния кораб "Даймънд Принцес" на борда му още има следи от заразата в каютите, обитавани от инфектираните пътници. Това означава, че е необходима по-сериозна дезинфекция на помещенията и повърхностите.

Двойка британци с коронавирус прекараха повече от седем седмици под карантина – първо на круизния кораб, а след това в японска болница. И станаха известни в целия свят с това, че публикуваха всекидневието си на борда в социалните мрежи.

Снимка: btvnovinite.bg

73-годишният Дейвид и съпругата му Сали от британското селце Уудфорд Халс тръгват на круиз за златната си сватба на 18 януари. Две седмици по-късно корабът им "Даймънд Принцес" е поставен под карантина в Япония.

„Един от пасажерите, който слезе в Хонконг, се е почувствал зле и е диагностициран с коронавирус“, спомня си Дейвид Абел. 

Осем пътници загиват, над 700 са заразени. За да се справи със стреса, Дейвид започва да записва всичко, което се случва на кораба, и да го споделя в социалните мрежи.

Най-голямото предизвикателство за Дейвид е, че е диабетик.

Снимка: btvnovinite.bg

„Напълно пренебрегнаха изискванията за моето хранене. Имах нужда от медицинска помощ“, разказва Абел.

Карантината на борда изтича, но тестовете за коронавирус на съпрузите се оказват положителни. Преместени са в японска болница и лекувани за пневмония.

Нито един от двамата не развива симптоми на заболяването. Въпреки това, за да отлетят за Великобритания, са им нужни три последователни отрицателни теста.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е наистина добра новина, нали. Наистина, наистина добра новина. Прекрасно е да съм у дома. И да, всичките ми тестове са негативни. Сега животът може да продължи“, споделя той.

Снимка: btvnovinite.bg

И след преживяното и ако опасността премине, съпрузите са готови заминат отново на море през лятото.