За първи път на тези избори едновременно ни се представяха кандидатите за депутатите и кандидатите за президент. За загрявка, в началото на кампанията Румен Радев направи 50 лицеви опори за по-малко от минута.

„Аз, между другото, бих му предложил лицеви опори на кокалчета да направи“, коментира Бойко Борисов тогава.

Лицеви опори на кокалчета нямаше, но официалното откриване на кампанията на Радев беше с поход до Черни връх. От него се запомни дамската чанта, с която Илияна Йотова беше избрала да излезе в планината. 

На публична критика беше подложено и решението за външния вид на кандидата за президентския пост Лозан Панов.

"Това нещо, нещастно кацнало на носа му, с безумно късите дръжки и трогателни размери, вероятно с древни прогресивни стъкла - е всичко друго, но не и очила, подходящи за господина, за мъжа, за съдията, за кандидат-президента!“, коментира във „Фейсбук“ Мина Стоянова-Димитрова.

Още на следващия ден Лозан Панов се превърна в клиент на оптиката. Освен с новите очила, кампанията му се отличи и с това, че Панов се обърна срещу коалицията, която го подкрепи, а след като изгуби изборите дори Инициативният комитет, който го издигна, се извини за кандидатурата му.

Кампанията беше разведрена от фолк певицата Луна:

„Ало, Радев, ти ли си? Е, току що говорих с Бойко. Свръшил е курсът. Изчисти ли президентския апартамент? 2021-ва всичко трябва да е готово. Стегни се малко, Радев.“ 

А друг кандидат за президент - Веселин Марешки, се отказа да прави кампания:

"Много от вас ми пишат и ме питат защо и аз не обикалям и не ръся празни предизборни обещания на килограм. Защото, честно ли да ви кажа, ще бъда напълно откровен - въобще не ми пука, все ми е тая дали ще ме изберете за президент", каза той във „Фейсбук“. 

Така единственото появяване на Веселин Марешки в кампаният беше без дрехи, но в деня на избортие го видяхме - топло облечен:

„Здравейте, как сте? Станахте ли? Гласувахте ли? И аз можеше да остана при моите кученца, котенца, зайчета, сърнички, но ще изляза и ще гласувам...“

И на фронта за парламента имаше незабравими моменти. След две пропуснати кампании Делян Пеевски се върна в кандидат-депутатските листи на ДПС - от Благоевград и от Велико Търново.

В хода на кампанията Пеевски си постави трета доза срещу COVID-19. Но в новина се превърна медицинската сестра, която го ваксинира - Магдалена Серафимова от столичната болница "Софиямед". Снимки припомниха, че в нейните ръце са били също лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на ДПС Мустафа Кардайъ.

В тази кампания Делян Пеевски даде и интервю - на човек, познат като активист на "България без цензура", а след това и от протестите в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев.

И съпредседателят на ДБ Христо Иванов се кандидатира от Велико Търново и призова "Нито глас за Пеевски". На изборите обаче ДПС получиха почти два пъти повече гласове от “Демократична България”. Пеевски избра да е депутат от Благоевград, а Христо Иванов подаде оставка.

В кампанията имаше кандидати, които заложиха на модни трансформации по пътя към Парламента - Мая Манолова смени цвета на косата си:

А коалиционният й партньор Николай Хаджигенов написа във „Фейсбук“:

"За да работи главата – тренирай и тялото."

И демонстрира как.

Нито новата коса, нито добрата спортна форма бяха на късмет за кандидатите от "Изправи се, БГ. Ние идваме". Те няма да идват в новия парламент.

А в предизборната надпревара за Президентството бяха впрегнати и мистичните сили на кукерите. В Перник проф. Анастас Герджиков получи дървен кукер с пожелание за здраве.

Кукерите не помогнаха и всички запомнихме шумния край на изборите - радостта от победата в щаба на Румен Радев се изви в хоро, под звуците на духова музика в НДК, водено от първата дама Десислава Радева.

А музика звучи през всички кампании тази година. Преди изборите през април Волен Сидеров беше сниман да свири на барабани в заведение.

Преди изборите през лятото Тома Биков от ГЕРБ поздрави Мая Манолов и Христо Иванов с "Бяла тишина" на Георги Минчев.

А финалният акорд на последните избори за тази година беше на Румен Радев - след победата с китара в ръка, изпълнява "Признание" на „Диана Експрес“.