Трапезата за Бъдни вечер е много специална – тя е една от тритe кадени вечери.
Те са на Игнажден, или Бъдни вечер (в зависимост от региона), в навечерието на Васильовден и в навечерието на Йордановден.
Това обяви в предаването „Тази събота“ етнологът Анелия Овнарска.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
По думите ѝ нечетният брой ястия на трапезата за бъдни вечер са символ на незавършеност – да има движени, да има плодородие.
Срещат се в отделни региони и трапези с 12 ястия – боря на месеците в годината, уточни етнологът.
Хората в миналото са слагали най-доброто произведено през годината. Хлябът се прави от най-бялото брашно, а обредните питки са три.
Анелия Овнарска изброи трите вида хляб:
- Първият хляб е за празника, нарича се божи хляб, светец и т.н. Той е без специална украса – само с едно кръстче, но в него се слага парата.
- Вторият хляб пък има изключително богата украса – върху него се изобразяват селскостопанския двор, хората, животните, класовете на нивата, ралото.
- Третият вид обреден хляб за Бъдни вечер са колаците за коледарите – те са специалните гости в тази нощ.
„Много е навлязло в нашето ежедневие, че питката трябва да е содена. В традицията има два вида – квасен хляб и пресен хляб. Когато е за празник, обикновено хлябът е с квас, особено за Бъдни вечер, защото трябва да се надигне – да порасне, да се удвои, да предизвика това така желано плодородие“, уточни Овнарска.
Какви са другите традициите – гледайте във видеото!
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK