Великобритания потъна в скръб след смъртта на британската кралица Елизабет II. Новият монарх Чарлз III прекара нощта в Бъкингамския дворец. Изключително човешко – по този начин медиите във Великобритания определиха първото обръщение му обръщение като крал.

Освен че обръщението докосна много сърцата на британците, то роди и няколко новини. Вече официално има обявен престолонаследник и това е Уилям, който вече е и принц на Уелс.

Това е специфична титла, която се дава от векове насам на престолонаследника и фактът, че толкова бързо новият крал я даде на своя син показва желанието да се декларира приемственост и сигурност у хората.

Какво предстои по строгия 10-дневен протокол след смъртта на Елизабет II?

Планът за действие е известен от години. Шокът от загубата на кралицата обаче доведе до много объркване в този план. Неща, които бяха предварително ясни, че ще се случат, бяха разместени.

Днес в 12 ч. българско време група високопоставени благородници, старши депутати и уважавани висши служители, които са познати като Съвет по възкачването на престола, ще се съберат, за да потвърдят формалното наследяване на трона.

Това ще бъде оформено в специален документ, който ще бъде подписан от новия премиер на Великобритания. Чарлз III ще прочете декларация за бъдещите си действия. Той ще направи обещание към своите поданици да защитава поверените му земи.

След фанфари на тромпетисти ще бъде направена и публична прокламация, която ще обяви Чарлз за новия крал. Това ще бъде направено от един от балконите в двореца „Сейнт Джеймс“ от специален служител.

Той ще призове „Бог да пази краля“ и за първи път от 1952 г. насам тези думи ще прозвучат официално в националния химн. Досега те бяха „Бог да пази кралицата“.

Ще има и траурно шествие с ковчега на кралицата.