Често чашата с вино в празничните дни става повече от една. Оказва се, че и почивката е стрес за тялото, особено ако я прекараме на маса.

В този случай сме изправени пред риска да развием т.нар Синдром на празничното сърце.

Това е често срещано състояние в празничния период и е характерно за хора, които обикновено нямат заболявания през годината, твърди кардиологът д-р Искрен Гарвански.

За „Тази събота” лекарят обясни, че в това състояние най-често хората усещат прескачане на сърцето, ускорен или неравномерен пулс.

По думите му аритмиите са разнообразни, като при Синдрома на празничното сърце вероятно хората се притесняват за нещо безобидно. Въпреки това посъветва ако имаме съмнения за здравето си, да се консултираме с лекар.

„От една бира или чаша вино едва ли има здравни рискове. Човек трябва сам да усети кога е моментът. Важно е да приемаме достатъчно течности заедно с алкохола, така че да се предпазим от заболяване.

Според д-р Гарвански е добре да избягваме смесването на различни видове алкохол. Освен това обясни, че еднократно преяждане не би трябвало да се отрази на здравето ни в дългосрочен план.