След историческата събота за британския парламент все още не е ясно ще напусне ли Великобритания Европейския съюз на 31 октомври. Преди дни Европейската комисия и британският премиер Борис Джонсън постигнаха „балансирана сделка” за брекзит.

Вчера за първи път от 1982 г. британският парламент заседава в събота, за да реши къде ще го отведе този баланс. И за пореден път балансът беше счупен, а споразумението с ЕС бе отложено.

Какво мислят лондончани за Брекзит и управляващите във Великобритания?

24-годишният Камерън Грегъри пътува всеки ден с влак от периферията към центъра на британската столица, за да стигне до работното си място. Той е мениджър проекти в строителна компания. Обича страната си е доволен от живота си, но определя като срам брекзит.

„От самото начало подкрепям оставането на страната ни в Европейския съюз, но в момента честно казано просто искам всичко да приключи – дори това да означава да напуснем. Прекалено дълго време се проточи”, уточни Грегъри.

Според него фактът, че Борис Джонсън е начело на Великобритания е срам за държавата.

„Ако преди 10 години бяхте казали на някой, на който и да е от Великобритания, че Борис Джонсън ще стане министър-председател, те сигурно щяха да ви се изсмеят. Това е стъпка назад за страната ни. Намирам го до известна степен за расист и човек, който би участвал във война, ако има такава възможност. Според мен той е нещо много лошо, което се случва на страната ни. Голям срам”, коментира британецът.

Сали живее в сърцето на Лондон. 40-години по-възрастна е от Камерън, но вижда политическата обстановка в страна по същия начин.

„За нещастие мисля, че и лидерът на консервативната партия, и лидерът на лейбъристите вървят в доста грешна посока засега. Ако имахме добър лидер на лейбъристите, нямаше да е проблем или  ако имахме добър лидер и на консерваторите, отново нямаше да е проблем. Но към момента и двамата не се справят с проблема”, е мнението на Сали.

Тя не разбира защо има хора, които гласуват са гласували за отделянето на Великобритания от ЕС.

Брус Коубърн живее на няколко спирки от един от кралските паркове – Хайд Парк. Следи редовно пресата и се вълнува от политика и история. Определя ситуацията около брекзит като катастрофа.

„Това е най-голямата грешка, която някога сме правили. Много хора ще страдат заради нас. До няколко години за финансовото положение ще стане много трудно за мнозина”, твърди Коубърн.

В един от бизнес районите в Лондон всички казват,  че брекзит е тема, по която им е омръзнало да говорят и слушат.

А в квартал до летището Хитроу, през което годишно минават над 70 млн. пътници, живее полякинята Ева. От няколко години е тук с цялото си семейството. Има две дъщери.

Засега планира да остане със семейството си в Лондон. Покрай брекзит наистина не знам какво бъдеще ни очаква, уточнява Ева.

Екипът ни не срещна нито един представител на поддържниците на брекзит в Лондон. Но както казват британците – Лондон не е цяла Великобритания.

„На всички ни писна темата „брекзит”. Три години сме в този процес и не знаем какво и кога ще стане”, коментира в студиото на „Тази неделя” англичанинът, който в момента е хотелиер в Банско.

Вижте повече във видеото!