След новината за смъртта на най-яростния критик на Кремъл Алексей Навални съботният ден във Великобритания премина под знака на протест и демонстрации пред сградата на руското посолство в Лондон.

Британското правителство привика дипломатите от руското посолство. По този начин Лондон иска да даде ясен знак, че смята „руските власти за изцяло отговорни“ за смъртта на Навални, съобщи  в специално изявление британското външно министерство. Кралството настоява за „пълно и прозрачно разследвана“.

Министерството на външните работи припомня още, че през последните години руските власти са „вкарали Навални в затвора по фалшиви обвинения, направили са опит за убийството му със забранено бойно нервнопаралитично вещество и са го изпратили в наказателна колония в Арктика“.

Премиерът Реши Сунак определи случилото се като „ужасна новина“. „Като най-яростния защитник на руската демокрация Алексей Навални показваше невероятна смелост през целия си живот“, допълни Сунак.

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви по-рано, че руският президент Владимир Путин трябва да бъде подведен под отговорност за случилото се. Все още няма информация дали ще последват конкретни действия от страна на британските власти в отговор на политическото убийство на противника на Путин.