Каква е държавата ни през детския поглед? Попитахме децата в село Държава.

Ани и Весела Петрови са родени в Стара Загора, но корените на родителите им са в село Държава. Семейството им се мести обратно тук преди година. За тях село Държава е спокойствие, простор, бъдеще.

Снимка: btvnovinite.bg

„Село Държава се намира около Чирпан. Тук живеят около 70 души. Повечето са възрастни. Има и деца, през лятото са повече, иначе към събота и неделя сме 10 деца. Тук има кметство, читалище, магазин, но училище няма. Малко пътищата са наклонени, колелата по-трудно се карат и това е“, разказват двете сестри.

„Дойдохме два дена преди да се съобщи за коронавируса и си останахме тук“, спомня си Ани.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всички носеха маски, влизаха в магазините с маски. И аз носех маска, но тази маска ме задушава“, споделя Веси.

Заради коронавируса „наскоро един човек си купи къща и я правят, защото иска да живее на спокойствие като много хора“, разкрива Веси.

За да ходят на училище, момичетата пътуват до Чирпан, но заради мерките близначките учат онлайн. Харесва им. Не изпитват трудности. Това не е така, обаче за първокласника Ениз, който учи при майка си в единствения магазин в селото.

„На училището ми харесва, онлайн не. Не се виждаме, само на екрана се виждаме“, казва Ениз.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки това и неговият свят в село Държава изглежда прекрасен. Той мечтае да бъде футболист.

„Според мен селото е много спокойно и хем има хора, хем няма“, казва Ани.

„Което е хубаво, понеже няма хора, които крадат като в градовете и в другите села“, допълва Веси.

Снимка: btvnovinite.bg

Ани разказва, че хората в селото се занимават със „земеделие главно и както виждаш има магазин“.

„Средна класа сме тук и няма някой, който да е крал. Има сега по-богати, които са фермерите, защото те имат пари от земеделието си, но те са само трима фермери и нищо друго“, казва Веси.

„За мен всичко си е тук, каквото ти трябва да живееш, само офиси няма, магазин за дрехи няма. Няма шум“, споделя сестра ѝ.

Въпреки че са само 11-годишни двете момичета знаят, че България гласува за своите нови управници. Знаят имената на сегашните и имат мнение за управлението на държавата.

„С по-малко обирания, отвличания и политика по-малко да има“, смята Ани.

„Защото тези хора само се карат“, допълва Веси.

А за политиците Ани казва, че са „хора, които искат да прибират парите само за тях“.

Снимка: btvnovinite.bg

Веси е категорична, че политиците трябва да се съобразяват „с мнението на гражданите“, а най-голямата им грешка е „това, че се карат. Трябва да бъдат спокойни и да управляват по-добре“.

„Може да има повече закони и ако убиеш човек не само една-две години да си в затвора, а повече време да стоиш там. Това не е хубаво…“, смята Ани, която казва, че ако можеше, щеше да гласува сега.

„Трябва всички, като направиш нещо и да питаш другите съгласни ли са с това и ако повечето хора са съгласни – трябва да се приложи. Това е както ние избираме на какво да играем – гласуваме. Който иска да играе на стражари и апаши вдига ръка, който иска да играе на война, вдига ръка. Мнението на всеки човек трябва да се чуе“, казва Веси.

Двете момичета знаят какво означава думата бъдеще и си го представят именно тук в тази държава.

„Мен ме очаква успешен живот. Да си успешен означава да имаш професия, да имаш дом и така нататък, храна, всичко трябва да имаш…“, казва Ани.

„А аз много животни ще лекувам. Ако не знаеш знанията за работата, която искаш да работиш, няма как да я работиш“, споделя Веси.

Ани смята, че ще сбъден мечтите си в България.

„По -добре да си стоим в родината, защото на другите места има повече вулкани избухват, повече земетресения има там и е по-хубаво да си стоиш в България“, казва Веси.

В село Държава държавата се оглежда в чисти и мъдри детски очи. Очи, които виждат бъдеще в родината.