Със затоплянето на времето все по-често започваме да говорим за диети и за това как да влезем във форма. В момента е и период на Велик пост – вярващите не консумират месо, яйца и млечни продукти до Великден.
Съвети за справяне с пролетната умора и влизане във форма за летните месеци в предаването „Тази неделя“ даде хранителният терапевт Яна Данаилова.
„Пролетната умора е хронично състояние, които не е болестно, но със сигурност компрометира качеството на живот – чувстваме се уморени и отпаднали, може да изпаднем в депресивни състояния.
Изключително важно е през пролетния сезон да заложим на сезонната храна. Това ще ни помогне да се справим с предизвикателствата на прехода“, съветва Данаилова.
Тя представи и рецепта за свежа пролетна салата за повече енергия. Тази салата е от сурови зеленчуци, към които се добавят ядки и кълнове. Ето и продуктите:
Хранителният терапевт коментира, че дневният прием на храна е строго индивидуален и зависи от пола, възрастта и двигателната активност.
„Относно закуската – за някои хора е полезно да я изключат, за други – не е подходящо да правят големи паузи между храненията. Това се отнася за хората с определени заболявания. За здравия човек е препоръчително хранене три пъти на ден“, обяви хранителният диетолог.
Тя припомни, че правилото за вечерята е да се приема поне три часа преди сън. Данаилова подчерта, че е важно в колко часа си лягаме – ако е в 12 ч. и сме яли последно в 19 ч., със сигурност ще огладнеем и ще хапнем точно преди сън. Тя уточни, че вечерята трябва да е най-лекото хранене за деня.
Относно хората, които постят в момента, нейният съвет е да компенсират липсата на животински белтъчини с Постене, как де се компенсира липсата на животински мазнини с пълноценен белтък от растителен произход и де не наблягат на бързите въглехидрати.
Още конкретни съвети от хранителния терапевт – гледайте във видеото!