Великденският пост е най-строгият и най-продължителният в православната ни църква и със сигурност е ключ към смирението на душата и тялото ни. Кои са безспорните ползи за здравето ни, когато постим и за какво трябва да внимаваме? Темата коментира кардиологът проф. Сотир Марчев.
„Всички основни религии препоръчват – особено на пролет, период на калориен дефицит. Това означава калориите в храната, които приемаме, да са по-малко от тези, които са ни нужни за съществуване и движение. Първобитният човек е имал много такива периоди. Затова са пригодени нашите гени и тела. Когато настъпи такъв период, организмът изчерпва запасите си и започва да разгражда старите и амортизирани клетки“, обясни проф. Марчев.
Постът е работа за здрави хора. По време на гладуването загиването на старите клетки в имунната система се отразява. Никоя инфекция не се лекува с глад. Човек има нужда от белтъци, каза той.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
„Като свърши калорийният дефицит, от стволовите клетки се образуват нови имунни клетки. Този период на относително гладуване, на пост, подмладява имунната система, прави я нова.
Когато влезем в калориен дефицит, се нормализират стойностите на липидите в кръвта ни, сваляме кръвната захар и килограми. Ползите са много. Дори стари религии препоръчват такъв период. Полезно е“, посочи още той.
Той предупреди, че ако жена, която отслабва, има проблеми с менструацията, тя трябва да спре. Като същото трябва да се случи и с човек, който отслабва и започне да си чува дишането през ушите.
Според него пролетта е моментът да свалим два-три килограма, качени през зимата.
“Със сваляне на килограмите, спада кръвното, спада и тежестта на ставите. Ползите са много, препоръчва се такъв калориен дефицит, като постите”, каза той.
Съвременната медицина препоръчва консумацията на варива, ядки, семена. Това са храни, които съдържат мазнини и подпомагат да заместим временната липса на месо. Съвременната кардиология не забранява на хората да ядат червено месо, искат да не ни е основната храна. Основната храна да са плодове, риба, обясни още проф. Марчев.
Какво друго коментира специалистът - чуйте във видеото.