7 от всеки 10 българи имат домашен любимец, сочат данните на агенция „Нилсен“. Почти поравно са кучета и котки, има и малък дял животни от други видове.

За Коледни и Нова година над половин милион българи се очаква да пътуват. Как могат се погрижат за животните си, когато не могат да ги вземат със себе си?

„Ако не могат да ги вземат със себе си, ако са котки, биха могли да ги оставят за 2 до 4 дни максимум с необходимото количество храна и вода, с необходимите брой тоалетни, където да си вършат работата, сами у дома. Ако става въпрос за куче обаче това е неприложимо“, казва ветеринарният лекар Димитър Яновски.

Неговият съвет е кучетата да бъдат оставени при роднини, познати, или в хотел за животни. Някои клиники също предлагат тази услуга.

„Хубаво е предварително да се ориентират какво ще се случва, тъй като се препълват и хотелите, и клиниките. Всички работят с намалено работно време. Ние сме доста затруднени обикновено през този период, отделно имаме и лечебна дейност. Така че трябва да обърнат внимание по-рано, за да си запишат час и съответно място да си запазят предварително“, предупреждава д-р Яновски.

По думите му трябва да се внимава и с коледната украса, която може да е опасна за домашните любимци. Важно е да ограничим достъпа им до елхите и гирляндите, защото могат да са опасни за живота им. Опасно за животните е и преяждането - най-добре е да не променяме режима им на хранене по време на празниците. 

Д-р Димитър Яновски е категоричен, че кучетата, котките и други животинки не бива да са коледен подарък, освен ако човекът, на когото ще ги подарите, не ги желае много.

„Подаряването на животно го обрича на възможност да бъде изоставено, да не се грижат за него адекватно. Тъй като това е непоискан подарък, но е жив. Не можеш да го оставиш някъде на рафта и да го забравиш. Трябва да се грижиш адекватно за него“, уточнява д-р Димитър Яновски.