Въпросът за качеството на храната вълнува всеки собственик на домашен любимец. Изборът на качествена храна за кучета ще помогне на домашните ни любимци да се чувстват щастливи и обгрижвани.

Качеството на храната за домашния любимец е нещо, с което не бива да се прави компромис, тъй като от нея зависи и цялостното му благосъстояние. Изборът на висококачествена храна за домашни любимци е една инвестиция в здравето на любимите ни животни.

Снимка: Unsplash

В миналото предшествениците на домашните ни любимци са се хранели с  характерната за биологичния вид храна, която се среща в естествената среда. Храната им била богата на протеин, съдържала вода и малко количество въглехидрати. В нея имало също балансирано съдържание между минерали и мазнини.

Освен сурово месо, диетата на кучетата в миналото е включвала също някои зеленчуци, плодове и растителни продукти.

На пазара в момента има богато разнообразие от видове храна за кучета. За съжаление сред разнообразието се срещат нискокачествени марки храна за кучета , в чийто продукти липсва баланс между хранителните вещества.

Снимка: Unsplash

Месото в състава им е силно преработено и много често е произведено в несъответствие с етичните стандарти на производствената индустрия за храна за домашни любимци.

Освен това, често процентът въглехидрати, който се съдържа в кучешките храни от нисък клас е по-висок, отколкото е здравословно. Затова и само доверените марки за кучешка храна дават подробна информация на своите потребители относно съотношението на месо с други хранителни вещества в продуктите си.

Именно и това силно преработване на хранителните продукти при производството на храна за домашни любимци е вредно, тъй като при него се разрушават есенциалните микроелементи, от които има нужда организмът на едно куче.

Впоследствие изкуствените съставки като пълнители и оцветители заемат мястото на естествените хранителни вещества. А тези изкуствени вещества се усвояват трудно от кучешкия организъм и затрудняват храносмилането.

Снимка: Unsplash

Нискокачествената храна за кучета съдържа изкуствени съставки, от които кучешкият организъм няма нужда. Сухата храна за кучета като гранули например съдържа много малко количество вода, което води до риск от дехидратация за домашните любимци, ако я консумират често.

Предимството на този вид храна спира дотам, че е евтина и достъпна, но нищо повече (неслучайно заема около 71% от пазара за кучешка храна).Тя е нещо като еквивалент на бързото хранене за хора.

Ако ние не бихме искали да се храним по цял ден с вредни джънк храни, защо да даваме тогава нискокачествена храна на домашния си любимец?

В сравнение със сухата храна, мократа кучешка храна крие повече предимства. Но това отново зависи от марката и качеството. Основното предимство на консервираната мокра храна за кучета е, че тя съдържа повече полезни хранителни вещества и повече вода, което предотвратява дехидратацията.

Малък дял от пазара се пада и на суровата храна за кучета, която е по-скъпа в сравнение с традиционните видове храна,  но за сметка на това е богата на хранителни вещества.

Снимка: Unsplash

Каква трябва да е храната за кучета?

Качествената храна за кучета трябва да задоволява хранителните потребности на животните. Тя трябва да съдържа правилните хранителни вещества, от които се нуждае кучешкия организъм. Това съответно ще предпази домашния любимец от различни заболявания, което и ще спести на вас пътувания до ветеринарен кабинет.

Едно от нещата, които отличават качествената храна за кучета от нискокачествената, е съотношението й между хранителни вещества, което е сходно до това, което се е съдържало по естествен начин в храната на предците им.

Кучешката храна трябва да е съобразена с физиологическите нужди на кучетата спрямо това на каква възраст са. Тя съчо така трябва и да е произведена в съответствие със стандартите за устойчиво развитие с грижа за околната среда.

Снимка: Unsplash

Кучетата са активни животни и храната, която приемат трябва да е съобразена с това. По-доброто качество на кучешката храна неизменно ще се отрази както на вътрешното, така външното здраве на нашите пухкави приятели.

Основните предимства на висококачествената кучешка храна за вашето куче са по-добро здраве, по-добро физическо състояние и външен вид. По-високият клас съставки в храната на нашето куче могат и да му помогнат да живее по-дълго.