За домашните котки отдавна е известно, че са ненаситни ловци, предизвикали изчезването на десетки бозайници само в Австралия.

Домашните котки са заплаха за животните в дивата природа, защото разпространяват опасна болест, установиха канадски учените от Университета на Британска Колумбия.

Разпространението на токсоплазмоза, която при хората причинява грипоподобни симптоми и кисти при дивите животни, може да се проследи до домашните котки.

Заболяването при дивите животни е по-често в райони, където има по-голям брой от домашните любимци. Смята се, че в света живеят около 600 милиона домашни котки.

Отдавна е установено, че токсоплазмозата се разпространява чрез изпражненията на котките и че дивите животни са много уязвими на болестта, но моделите на разпространение на болестта в дивата природа досега са слабо изследвани.

Затова изследователите проучили стотици публикувани изследвания на диви животни, засегнати от токсоплазмоза с данни за над 40 000 екземпляра от 238 вида и са установили, че разпространението на паразита T. gondii, причиняващ болестта, се свързва с гъстотата на населението и по-високите температури.

Авторите на изследването заключават, че "патогенното замърсяване от свободно движещи се домашни котки вероятно играе ключова роля, тъй като за разлика от дивите котки, домашните са тясно свързани с хората".

Използвани да материали на БТА