Театралните зали са празни и пусти, но театърът не е мъртъв. Това доказва режисьорът Явор Гърдев с постановката „Унизените. Беларус“ на Андрей Курейчик, която може да се гледа онлайн и е заснета без никакъв контакт между актьорите. За да разкаже повече за това как една необикновена обстановка ражда необикновен театър, Явор Гърдев беше гост в предаването „Тази събота и неделя“.

Той сподели, че в ситуация на пандемия трябва да се търсят начини да се оползотвори времето в изолация и той е успял да го намери.

Снимка: Screenshot / YouTube

Режисьорът е трябвало да работи само с по един актьор на терен и целият екип се е състоял от двама души, които да снимат и да записват звука. Никой от актьорите не се е срещал с другите. Пиесата е осъществена по време на предишния локдаун.

Снимка: Screenshot / YouTube

Въпреки че Явор Гърдев намира начин да създава изкуство и по време на пандемията, коронавирусът постоянно възпрепятства плановете му. Той сподели, че има 6 проекта, които вече е трябвало да са осъществени, но не са.

коментира и една от най-разпалените теми в българското културно пространство – номинацията за „Оскар“ на Мария Бакалова. Въпреки че реакциите за тази номинация са разнопосочни, той я подкрепя.

Какво още каза Явор Гърдев за Мария Бакалова и за постановката "Унизените. Беларус" може да прочетете на сайта LadyZone.bg:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!