Отново сигнали за източване на Националната здравноосигурителна каса с фиктивни болнични престои. По информация от Здравната каса само установените нарушения за миналата година са на стойност близо 40 000 лева.

Името и лицето на тази жена ще запазим в тайна, по нейно желание. През август миналата година тя забелязва подуване на лимфните си възли в областта на шията и отива на лекар. Заради завишени стойности на някои от показателите, докторът я съветва да се консултира с хематолог.

„В рода ми има хора, които са страдали от рак и са починали от тази болест, затова силно си притесних. Исках веднага да си запиша час, намерих в "Света София" при д-р Таня Михайлова“, разказва тя.

Записва се за същия ден и веднага отива в лечебното заведение.

"Първото, което ми направи впечатление, беше, че всички които чакаха пред кабинета, чакаха за прием в болницата. Дойде моят ред, тя погледна изследванията и каза, че стойностите, които са завишени, са опасни и че трябва да ме приеме в болница. Казах ѝ, че съм на работа. Тя каза: "Няма проблем, отидете сега пак да ви пуснат кръвни изследвания, след това отидете на работа и като свършите елате, аз ще предупредя в отделението", обясни жената, чиято самоличност ще запазим в тайна.

Дамата следва инструкциите и същата вечер се връща обратно в болницата, готова за прием. Разбира, че резултатите ѝ са добри, но все пак трябва да остане в болницата за процедури, вливания и допълнителни изследвания. Оказва се обаче, че няма къде да я настанят.

„Те казаха: "Няма свободни легла в момента, къде да те настаним?". Нещо си шушукаха и в крайна сметка ме заведоха в една много крайна стая. Под леглата беше ужасно мръсно, имаше кълба от прах, все едно никога не е чистено, имаше остатъци от солети, в гардероба към всяко легло имаше дрехи и чанти, които в последствие се оказа, че са на сестрите. Явно е тяхно си помещение. В стаята дойде още едно момиче за настаняване. Оказа се, че и тя като мен е при д-р Михайлова и трябва да ѝсе правят същите изследвания“, разказва жената.

Докато двете чакат, идва медицинска сестра с нова информация.

„Казва: "Момичета, ние ще ви пуснем, няма да седите тук тази вечер, но да знаете, че има проверка от НЗОК, затова приберете си раниците, за да изглежда все едно наистина сте в болницата". Казахме "добре", прикрихме раниците, легнахме и си пуснахме телевизор. Минаха може би около два часа, идва същата сестра и казва: "Имаме следния проблем, в отделението сме приели 2-3 мъже, но те са си тръгнали и ако дойдат от Касата, леглата ще са им празни. Случайно да познавате мъже от квартала, които да дойдат да легнат, докато мине проверката, после ще си ходят?" Ние бяхме супер шокирани“, добавя жената.

Час по-късно медицинската сестра отново се връща, за да им каже, че вече могат да си ходят.

„И аз я питам, няма ли да ни правите изследвания, вливания или да се върнем утре? Тя каза: "Не знам, ако искате утре се върнете, но то няма свободни места и не знам къде да ви настаним". Аз бях толкова потресена, че си тръгнах и си казах, че никога повече няма да се върна в тази болница. На другия ден отидох в друга болница, назначиха ми лечение и се оправих“, добавя тя.

Наскоро младата жена преглежда електронното си здравно досие и с изненада установява, че престоят ѝ в болницата е отчетен като тридневна хоспитализация с множество изследвания - от 10 до 12 август.

„Това е единственият документ, който имам от прегледа при д-р Михайлова. Този документ е от 10 август 2022 г. и никъде не пише, че ще бъде хоспитализирана. Това е списъкът с изследванията, които би трябвало да ми бъдат направени, но абсолютно нищо не ми е правено освен взимането на кръв. Нито някой ме е търсил за изписване, нито за приемане“, допълва жената.

Преди дни дамата подава и сигнал към Здравната каса. Оттам отговориха за bTV, че стойността на платената клиничната пътека е малко над 900 лева. И допълват, че по-случая ще бъде извършена проверка.

“През 2022 г. в НЗОК са постъпили 15 сигнала от пациенти и институции с твърдения за отчетена, но неизвършена медицинска дейност. От тях установените нарушения са на стойност близо 40 000 лева. През миналата година в МБАЛ "Света София" са извършени три проверки по жалби и две планови проверки, като при всички тях са издадени съответните административни актове, касаещи установените нарушения“, заявяват от НЗОК.

Потърсихме ръководството на МБАЛ "Света София" с искане за интервю с директора и с д-р Михайлова. Отговориха ни писмено, че са започнали незабавна проверка.

„Болницата ни работи с голям поток от пациенти ежедневно. Това поражда голям обем от документация, която се съхранява в архив. Достъпът до архива изисква време, тъй като се намира извън болничното заведение. Ще отговорим допълнително какви са резултатите от проверката, след като разгледаме подробно досието на пациента. Непрестанно сме проверявани. Съобразяваме се с всички регулации и предписания и се стремим да предоставяме здравна услуга на високо ниво“, заявяват от лечебното заведение.

Според Александър Миланов от Националната пациентска организация фалшивите хоспитализации водят до фалшиви диагнози, които крият и други рискове.

„Насърчаваме българите да проверяват здравните си досиета, защото една клинична пътека не е просто пътека, тя е диагноза. И ако тази диагноза ти я е получиш, бъдещият ти лекар трябва да съобрази това, за което си бил в болница и да те лекува. Ако ти нямаш това заболяване, това може да повлияе на лечението и здравето ти много сериозно“, съветва той.

„Когато говорим за неправомерни хоспитализации, това няма как да се случи без да знае ръководството на болницата, защото болницата отчита тези хоспитализации към Здравната каса и получава средства за тях“, заяви Александър Миланов от Националната пациентска организация.

От Министерството на здравеопазването припомнят, че за сигнали за източване на Здравната каса чрез фиктивни хоспитализации следва да бъде сезирана Здравната каса, която има правомощията да прави проверки и при нарушения да санкционира лечебните заведения.