Българският лекарски съюз спира преговорите с Надзорния съвет на Здравната каса. Настояват и за оставки. Причината - ''в момента има имитация на преговори''.

Касата предлага увеличение на клиничните пътеки с 8%, а лекарите искат двойно повече. Според Лекарския съюз предложеното 8% увеличение със задна дата от 1 септември е недостатъчно.

„Ние изпратихме няколко писма с наши предложения – за повишение на цените, методика, която да осигури тези икономии да достигнат до болниците, а получихме писмо от НЗОК, в което практически ни се казва ''изпълнявай'', както се казва - ядеш сега, или гориш. Оттук нататък отговорността за състоянието на системата е на тези, които взимат решенията – Парламент и Министерски съвет“, каза д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

От Здравната каса отговориха.

„В момента това са възможностите на финансовата институция и взетите решения са с цел да не се връщат пари в държавния бюджет“.

И подчертаха, че през май цените на клиничните пътеки вече са били увеличени средно с 25 процента и с новото увеличението спрямо миналата година ще е 33 на сто. Отделно Надзорът на касата предлага 18% увеличение на парите за изследвания.

„Ако моята оставка ще повиши процентите за педиатричните пътеки със 100%, пред вас я подписвам сега“, заяви д-р Александър Златанов, председател на Надзорния съвет на НЗОК.

През декември ще е ясно има ли още пари, които да се разпределят на болниците, а от Българския лекарски съюз не изключват протести.