Стойностите на клиничните пътеки вероятно ще бъдат повишени с 8-10 процента. Това каза министърът на здравеопазването Асен Меджидиев по време на първото заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. 

Очаква се това решение да бъде одобрено във вторник от Надзорния съвет на Здравната каса, за да може до края на годината болниците да усвоят средствата. Това е помощ, но не е увеличение на заплатите, каза още Меджидиев и добави, че са водени разговори с Министерството на финансите за устойчиво повишаване на заплатите за следващата година.

През октомври от Българския лекарски съюз настояха клиничните пътеки да се повишат с 18 процента. След среща с Надзорния съвет на НЗОК, заедно с ръководството на Министерството на здравеопазването, в съобщение от МЗ беше посочено, че по време на срещата не е постигнат консенсус, но ще се търси вариант за повишаване на цените на клиничните пътеки с 12-20 процента, като средствата за тях ще бъдат преразпределени от излишъка в НЗОК.

Министър Меджидиев изрази надежда, че проектът на наредба за остойностяването на лекарския и сестринския труд ще е готов. Ще трябва всички да се обединим, ще е нужно и парламентарно мнозинство, защото това ще реши кардинално проблема, допълни той, цитиран от БТА.

Към момента, по данни на НЗОК, в 154 болници са повишени възнагражденията до достигане на нивата, заложени в Колективния трудов договор. Министър Меджидиев увери, че НЗОК няма неразплатена надлимитна дейност, извършена от болниците.