Протест на над 1500 служители на Здравната каса от цялата страна. Те излизоха на едночасова предупредителна стачка.

Протестиращите искат да бъдат увеличени еднократно основните заплати на всички служители на НЗОК и да бъдат осигурени минимум 200 щатни бройки за поемане на новите дейности.

От синдиката „Подкрепа“, които организират протеста са изчислили, че са необходими 10 млн. лв. и настояват те да бъдат заложени в бюджета им за 2022 г.

Ако исканията им не бъдат чути, ще се преустановят плащанията към болници, аптеки, лични лекари, посочват от синдиката.

Светлана Добрева вече 20 години е служител на Здравната каса във Варна. Определя заплатата си като недостойна на фона на големи отговорности.

"Виждате в момента какво е положението в страната с тази нарастваща инфлация и де факто всичките семейни бюджети на колегите страдат", казва Светлана.

Синдикатите изтъкват, че заплащане от 1000 или 1200 лв. бруто е недопустимо и настояват за увеличение с поне 200 лв., както и за осигуряване на минимум 200 щатни бройки за поемане на новите дейности в касата.

Точно в 10 служителите спряха работа и за един час излязоха на улицата, за да изразят недоволството си

Протести имаше в цялата страна.

"Тъжна съм, защото съм майка на три деца и заплатата ми не е достатъчна. Едното ми дете е с образователни потребности, пътувам 20 км", споделя Недялка Георгиева от Бургас

"В момента, в който се върнах от майчинство, заплатата ми беше преизчислена на 645 лева.  Малко по-късно, след няколко месеца ме повикаха с 5 лв. да получа увеличение, защото в държавата стана 650 лева. В момента съм на 790", казва Радостина Атанасова от Пловдив.

Възможно е да се увеличат заплатите на служителите, ако има план за преструктуриране, заявиха от Надзорния съвет на касата.

"На предходното заседание на Надзорни съвет на НЗОК ние поставихме същия въпрос към оперативното ръководство, такъв план нямаше, дано тази седмица има такъв", председателят на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов.

Ако синдикатите не бъдат чути, планират да преустановят плащанията към договорните партньори на касата- болници, аптеки и лични лекари.