Робот, изобретен от българи, вдига на крака хора, приковани в инвалидна количка. Машината е плод на любовта на Любомир към Силвия, които са родители на 5 деца. След инцидент тя остава в количка, а той започва да търси начин да я върне към нормалния живот.

Този робот дава надежда на хора, приковани в инвалидна количка, че могат да се изправят. Дава им „нови крака” и вяра да стигнат там, където мечтаят. Изправянето е максимално улеснено – с помощта на две газови пружини, които се настройват спрямо състоянието на човека.

Снимка: btvnovinite.bg

„В общи линии всичко вече мога да правя. Мога да излизам, да си върша всички работи, най-вече съм права, което за мен е много важно”, категорична е Силвия. 

Създателите на робота заснемат видео, което показва как се е променил животът на Силвия. Тя вече успява да достига високите шкафове в кухнята, да си направи кафе, да сготви, да се погрижи пълноценно за семейството и домакинството – неща, които преди това са били почти невъзможни.

Успява да си намери и работа като маникюрист. Посреща клиентите си изправена.

Снимка: btvnovinite.bg

„Уникално е чувството да си прав отново, да видиш хората отвисоко е съвсем различно”, отбелязва Силвия. 

Тя е в инвалидна количка след нелеп инцидент – паднала е от дърво. Съпругът ѝ Любомир посвещава всеки миг в търсене на решение – как да я върне към нормалния живот. Като собственик на фирми за социални проекти му хрумва идеята за робот.

„Съдбата така нарежда понякога нещата, че трябва нещо да се случи, за да те стресне и да оцениш живота. И когато една любов е истинска, си склонен да направиш всичко за нея”, убеден е Любомир.

„Никой не е подготвен за нещо такова”, каза Силвия. Тя призна, че благодарение на подкрепата от семейството и близките не е паднала духом.

В момента семейството живее в две държави – Силвия и две от децата са във Виена, където условията за хора с увреждания са по-добри. Останалите са тук, в България.

Снимка: btvnovinite.bg

„Идеята за това устройство идва от мечтата ми за кухня. Аз като цяло винаги съм искала да имаме кухня, в която да няма дръжки. И поредната мечта, която той реализира, беше кухнята ни без дръжки. Впоследствие като претърпях травмата, тази кухня стана трудно използваема за мен от количката”, заяви Силвия. 

Любомир намира съмишленици и инвеститори и създават „Омнибот”, който според тях е уникален.

„Има специфично задвижване, което позволява движение на устройството встрани, това е едно от уникалните неща, които притежава. Също така е много маневрено, може да се върти около собствената си ос и има много добра достъпност до повърхнини пред човека, който е изправен”, обясни Димитър Ортаков, инженер. 

Снимка: btvnovinite.bg

Към екипа се присъединяват и психолог, социален работник, експерт по т.нар „включващ дизайн”. Всички заедно вдъхват живот на иновацията.

„Бях свидетел на няколко човека, които се качиха и не искаха да слизат, усмивката не слизаше от лицата. Това беше достатъчно за нас, да видим, че това не само им помага , но ги прави и щастливи”, посочи Димитър Дулев,  дизайнер.

„Показахме на света, че това е възможно. До този момент повечето хора не вярваха, че е възможно от България да излезе нещо такова”, подчерта Любомир.

Снимка: btvnovinite.bg

Силвия вярва, че устройството може да е в помощ и на други хора с увреждания. 

Създаването на робота е струвало на екипа 300 хиляди евро. Патентован е в България. Създателите му преговарят с инвеститори, за да стане възможно производството му и за други хора в нужда. Крайната цена на робота, както и това дали обществен фонд у нас или в чужбина би я платил, са въпроси към бъдещето, към което Любомир и Силвия гледат с надежда.