Сценаристът и писател Иво Сиромахов е готов с продължението на книгата си "У майкини", което носи логичното заглавие "Майкини и другите".

"Майкини са навсякъде, където има българи – на село, в града, в панелните апартаменти, дори в чужбина. Те занасят своя неповторим бит, културата на ракията, чушкопеците, лютениците, но в същото време са разкъсвани от нахлуването на модерните влияния – инфлуенсърството, лайф коучовете, скъпите почивки, луксозните коли и някъде там, между тези две култури, става един жесток сблъсък и майкини са разкъсани между консумативите на традиционната българщина и онзи красив западен свят, към който се стремим".

Това разказа за новия си роман авторът в ефира на предаването "Тази събота и неделя".

Той коментира и актуалната политическа ситуация у нас, призовавайки българите да почистят боклуците около себе си - както буквално, така и преносно.

"Струва ми се, че проблемите са много по-дълбоки, отколкото злободневието ни ги поднася. Ние гледаме повърхността на нещата – дали ще има правителство, дали няма да има правителство, кой ще има повече депутати, но това са маловажни въпроси. Големият въпрос е какво ще правим ние самите с живота си, как ще го организираме така, че да не живеем вече с тези боклуци, с които свикваме", каза Сиромахов.

Според писателя политическото ниво у нас е следствие от българския манталитет и обществения дух и народът трябва да си отговори на въпроса: "Какво искаме и към какво се стремим?".

"Ако виждаме политиката като: „Абе, ще пратим един човек там и той ще оправи всичко“, сме в дълбока грешка. Политиката изисква активното участие на всеки един и активното заявяване на това, към което се стремим. Оказа се, че 60% от българите не виждат в политиката възможност за промяна, така че от тук нататък въпросите пред нас са какво общество искаме да изградим", добави той.

Сценаристът призна и какви са причините той да не стане част от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", а да остане в ролята си на сценарист и писател.

"Човек прави това, което обича да прави. Аз обичам да правя тези неща и смятам, че в тях мога да бъда добър, ако ги върша сериозно, упорито, концентрирано и всекидневно. Вярвам в това, че човек трябва да бъде там, където е най-полезен и има най-много качества. Смятам, че вървя по този път от много години", каза Сиромахов.

Вижте целия разговор във видеото.