Случаят с тригодишното дете, което почина в столична болница, разтърси всички. Но той не е първият подобен казус. Историята на Антонио Кръстев и починалата му дъщеря Кейси е много сходен с трагедията с малкия Алекс в София.

„Времето не лекува. Просто се свиква със загубата”, отбелязва Антонио, но допълва, че прави всичко възможно, за да получи справедливост за случилото се с детето му.

Снимка: btvnovinite.bg

На 19 февруари 2015 г. тригодишната Кейси вдига висока температура. Родителите ѝ дават лекарство за деца, за да я свалят и първоначално успяват, но впоследствие тя отново се вдига, този път над 41 градуса.

Двамата родители водят детето си в Спешната помощ, болницата е близо до дома им. Там не им повярвали, че детето е имало толкова висока температура.

Предписват им лечение, което на другия ден е сменено от педиатъра, който посещават, без да бъдат направени никакви изследвания.  

Кейси не се подобрява. Напротив, влошава се и семейството за втори път я води в Спешна помощ, отново през нощта. Отказват им хоспитализация.

На 21 февруари са направени първите кръвни изследвания на детето. Резултатите са притесняващи, но Кейси е отпратена отново за домашно лечение.

На четвъртия ден е направена рентгенова снимка и е установено, че детето има едностранна пневмония.

Антонио определя отношението на лекарите към него и дъщеря му по това време като „непрофесионално и нечовешко”.

„Винаги намираха начин да ни отпратят”, спомня си наскърбеният баща.

Най-накрая тригодишната Кейси е транспортирана към детската болница в София. Там установяват тежка двустранна пневмония. След това е пренасочена към „Пирогов”.

На 28 февруари детето получава сърдечен арест и изпада в кома, а на 22 март почива.

Снимка: btvnovinite.bg

Според заключенията на медицинския одит малката Кейси е била лишена от своевременна помощ, което е в нарушение на правата на децата.

Антонио е сезирал всички институции за случая от 2015 досега, включително и УНИЦЕФ.

Бащата е сигурен, че ще получи справедливост за случилото се с дъщеря му, не зщоити вярва на институциите, а защото е упорит и няма да се откаже.