Лекари и медицински специалисти от столичната педиатрична болница „Проф. Иван Митев” излязоха с декларация в подкрепа на екипа, замесен в случая с починалото дете на 14 ноември.

Декларацията, подписана от 103 човека, се състои от пет точки. Чрез нея лекарите застават зад изпълнителния директор на болницата – д-р Димитър Русинов, и посочват, че негативните настроения на обществото се отразяват отрицателно на работата им.

„Заявяваме подкрепа на колегите, ангажирани в диагностицирането и лечението на детето. Смятаме, че са предприети всички необходими действия. (…) Призоваваме всички медии и потребителите на социални мрежи да запазят добрия тон и безпристрастност и коментарите да се основават само на доказани факти”, пише в декларацията.

3-годишният Александър почина на 14 ноември. Родителите му твърдят, че са чакали повече от два часа преди да бъде приет за хоспитализация.

Министерството на здравеопазването назначи проверка на трите болници, през които са минали родителите – педиатричната болница, „Пирогов” и болница „Лозенец”.

Днес премиерът Бойко Борисов пък настоя лекарите на трите лечебници да бъдат отстранени, докато тече проверката.