Директорите на трите столични болници, през които е преминало починалата 3-годишно дете, бяха отстранени от постовете си днес от здравния министър Кирил Ананиев, докато тече проверката. Това поиска премиерът Бойко Борисов, след като се срещна днес с родителите на детето.

Борисов обяви, че е изключително разстроен от случая и възмездие трябва да има. Преди днешното заседание той се видя с родителите на починалото дете.

Временно отстранена е и доктор Елена Георгиева от Педиатричната болница, която е приела 3-годишното момченце.

Днес тя не беше открита за коментар. В понеделник пред bTV, тя беше категорична, че няма забавяне в лечението.

Детето е преминало през Педиатричната болница с директор проф. Димитър Русинов, през болница „Лозенец” с директор проф. Любомир Спасов и през „Пирогов” с директор проф. Асен Балтов.

„Ние ще окажем пълно съдействие на извършените проверки с необходимата документация и пълно съдействие”, заяви Димитър Русинов, временно отстранен от поста директор на "СБАЛ по детски болести проф. д-р Иван Митев".

Съдействаме максимално на проверките, каза и директорът на „Пирогов”, а директорът на болница „Лозенец” проф. Спасов не се появи пред журналистите пред Министерството на здравеопазването. 

Резултатите от проверките на Изпълнителна агенция „Медицински надзор”, разпоредени от здравния министър, се очакват по-късно. 

Междувременно медици от педиатрията излязоха с декларация в защита на колегите и на ръководството на лечебницата.