До 10 ноември домакинствата могат да кандидатстват по програмата на Министерство на енергетиката за изграждане на фотоволтаични системи до 10 kw. И докато някои семейства се решават на инвестиция във възобновяеми източници на енергия, други определят подобна стъпка за финансово неизгодна.

Преговорите за енергийния преход , по пътя към изграждането на нисковъглеродна енергетика у нас и тази седмица достигнаха до ескалация в комуникацията между управляващи, опозиция, енергитици и граждани. На този фон хиляди домакинства кандидатстват по програмата на енергийното министерство, а броят на изградените слънчеви панели върху покривите у нас се множи. 

Ако голяма част от домакинствата преминат на възобновяеми източници на енергия, те ще могат да разпределят част от произведения излишък в подстанции, но колко всъщност струва подобна инвестиция у дома?
В Долни Богров икономистът Румен Карамихалев заедно със семейството си от години изгражда своя енергонезависим дом. В допълнение на фотоволтаичната система със зарядна станция за електромобили той е изградил и пречиствателна инсталация за отпадъчните води. Твърди, че топла вода и отопление винаги имат достатъчно в къщата.

„В момента около половината от нуждите горе-долу де задоволяват от панелите, като сложа батериите до края на тази година, възнамерявам да стигнем почти 100 процента, плюс- минус 5%. Не съм достатъчно богат, за да купувам електричество от въглища, тецове, АЕЦ и така нататък.  Значително по-евтино е да си произвеждаш сам или да купуваш възобновяеми. Пък аз със това си вадя хляба – аз съм икономист, значително по-евтино е. Примерно в момента всичко, което произвежда, е без пари, изплащането на фотоволтаици дори и без батерии, при сегашните цени на тока, е  за 6-7 години, а като се има предвид, че догодина токът ще поскъпне двойно, слагането на едни батерии ще гарантира изплащане под 5 години“, твърди Карамихалев.

Днес той споделя опита си с последователите в социалните мрежи. По негова препоръка съседът му също преминава на алтернативен добив на енергия за дома.

Един от отворените въпроси обаче остава свързан с рециклирането на енергийните източници след края на техния живот. Добър пример в опита с рециклирането може да се наблюдава в страни, като Полша и Гърция, които постепенно увеличават мощността на вятърните турбини или слънчевите батерии.

Гледайте повече във видеото!