Налага ли ни Брюксел несъвместими социални норми? Използват ли се политиките за равенството между жените и мъжете във всички сфери за прокарване на т.нар. „джендър идеология“?

Ден след 14 февруари, тази седмица Гърция стана първата страна с преобладаващо православно християнско население в света, която узакони еднополовите бракове. И докато за едни тази новина се превърна в повод на радост, стотици продължиха да се събират в Атина срещу новоприетия закон.

Така дебатът не само за ЛГБТИ общността, но и за равноправността между половете в рамките на ЕС отново излезе на преден план. А bTV продължава да търси отговор на въпроса: Истина ли е, че европейските политики за равенство се използват за прокарването на „джендър идеология?“.

Снимка: bTV

„Всичко започна още през 1997 г. с дебатите за еднаквото заплащане на труда при мъжете и жените. Това беше и началото на дебатите в рамките на Евросъюза за равноправието между половете и последвалото масово обсъждане за поставянето на този дебат под грешния термин  „джендър идеология“. Но един от основните аспекти тук не е прокарването на определена идеология, а справянето с помощна на правните норми да не се стига до директна или индиректна дискриминация и най-вече да не се стига до преки обиди“, обяснява Катарина Милър, председател на Асоциацията на жените адвокати в Европа.

Стратегията за равенство между половете на ЕК под ръководството на Урсула фон дер Лайен е до 2025 г. да гарантира защитата на жените у дома и на работното им място. Тази политика цели да премахне насилието, основано на пола, неравенството на пазара на труда, преодоляване на разликите в заплащането и постигане на баланс между половете в политиката и ръководните длъжности. За Катарина Милър на преден план трябва да се измери реалния положителен ефект от вече установените права.

Снимка: bTV

„Като адвокати ние приемаме различните политики за равенство на ЕС, за т.нар. леко право, но те са от изключителна  важност за ежедневието на всеки гражданин и са в състояние да го променят в една или друга посока. Например ако влезете в дадена стая, температурата вътре се отразява различно на мъжете и на жените, защото биологично жените имат наклонност да им е по-студено и затова е важно да разглеждаме различията във всички аспекти от ежедневието ни“, казва още Милър.

„Но вярно също така, че тези малки промени, за да бъдат устойчиви, е необходимо да се случват постепенно, затова и със сигурност равноправието между половете трябва да бъде представяно като нещо нормално, като част от ежедневието ни“, допълва още тя.

Снимка: bTV

Глобалното изследване за условията на труд при мъжете и жените от 2022 г. показва, че само 67% от жените в ЕС са на постоянен трудов договор, а средната разлика в заплащането все още е над 12% в полза на мъжете. Според председателя на партията на европейските социалисти Сергей Станишев тенденцията се променя, но по-бавно от очакваното.

„Трябва да има последователност на действията, обществен натиск и политическа воля, за да се създаде реално равноправие между половете“, категоричен е Сергей Станишев.

Снимка: bTV

Европейската Директива за борба с насилието срещу жени и домашното насилие въвежда минимални стандарти за защита на жените, момичетата и жертвите на насилие в ЕС. Криминализират се принудителните бракове и кибер насилието и се създават механизми за подаване на сигнали.

„Директивата на ЕС за жените в управителните съвети има за цел подобряване на баланса между половете на заемащите ръководни длъжности в най-големите дружества в ЕС. Така се осъществява прозрачност в заплащането“, твърди изпълнителният директор на асоциацията Кирстен Андерсон.

„Заедно с екипа ми доказахме, че с приемането на директивата на ЕС за повече жени на ръководни позиции от ноември 2022 г., разликата в държавите, които я легитимираха – като Франция например, е вече видима. Да, видяхме проблема, проследихме го и вече имаме успех. Много често обаче срещаме проблем и обясняваме на хората, защо изобщо създаваме тези директиви“, казва Кирстен Андерсон.

Според член 8 от договора за функциониране на ЕС от март 2007 г., Евросъюзът полага усилия за премахването на неравенствата и за насърчаване на равенството между мъжете и жените.