Чешка артистка с изложба в София, насочена към джендърните и културните стереотипи. „От черната сянка“ на Ленка Клодова ще бъде открита на 20 октомври в Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство, филиал на Националната галерия.

На откриването авторката ще представи пърформанса „Давид черният“ като отговор на нашумялата през 2009 г. „Ентропа“ на Давид Черни. 

Самостоятелната изложба на Ленка Клодова представя работи, свързващи пърформативния и скулптурния подход, които авторката развива по своеобразен начин още от 1990-те. Главната тема са джендърните и културните стереотипи. Концепцията възниква през периода от 13 години между две председателства на Чешката република на Съвета на Европейския съюз.

Геохора, 2012: Серия от шест гипсови статуи, светлина, сянка.
Снимка: Софийски арсенал

Централната инсталация в изложбата – „Давид черният“, е авторска рефлексия на „сатиричната“ пластика „Ентропа“ на известния чешки скулптор, която през 2009 г. по случай първото чешко председателство е експонирана в атриума на сградата Юстус Липсиус в Брюксел.

Нейната реализация получава огромен негативен отзвук в медиите и сред политиците, развълнува водите на европейската културна дипломация, особено във връзка с представянето на България, предизвиква много дискусии и няколко извинения от чешки политици и от самия автор. Настоящото председателство на Чешката република предлага възможността този факт да се използва символично и споменатият политически скандал да придобие нов по-ласкав и смислен контекст.

„Давид черният“ на Ленка Клодова е парафраза на известния Давид на Микеланджело, изработен от полистирен, който авторката постепенно рисува с черна боя. Самият процес на създаване, особено перформативно замисленото рисуване, е толкова важен, колкото и финалната работа“, обяснява кураторката на изложбата Вера Борозан.

Давид черният, 2009-2022.
Снимка: Софийски арсенал

„За посетителите, които няма да успеят да видят пърформанса, представяме серия от снимки в изложбата, на които можем да наблюдаваме Клодова, която с четка нанася върху бялата повърхност на статуята най-напред окосмяването, косата и брадата, после татуира Давид и постепенно го облича, като през фазата на официален костюм стига до черен монохром“, добавя Борозан.

Резултатът е травестия на значенията, на популярните културни митове, стереотипите от една страна, a от друга страна – намеци за конкретното политическо събитие, конкретната художествена стратегия и конкретния художник. Всичко това е олекотено, дозирано и комбинирано така, че пред зрителя се представя едновременно в многослоен прочит и с освобождаване от капаните на черно-бялото виждане за нещата. Гореописаната статуя „Давид черният“, ще бъде довършена по време на пърформанса в залите на Музея за съвременно изкуство в София.

Коя е Лена Клодова?

Ленка Клодова завършва Висшето училище за приложни изкуства в Прага в ателието на скулптора Курт Гебауер и докторска програма през 2005 г. В рамките на стипендиантски стажове посещава Училището за изящни изкуства в Лисабон, Португалия и Стафордширската политехника в Обединеното кралство.

На преден план в произведенията ѝ е хуморът, едновременно двусмислен и прозорлив по отношение на темите, по които работи през последните 30 години, а и особено актуални в настоящия момент - майчинството, телесността, човешките взаимоотношения, стереотипите или сексуалността.

Художничката организира Фестивал на голите форми. Oт 2010 г. работи като ръководител на Ателието за боди дизайн във Факултета за визуални изкуства при Висшето техническо училище в Бърно.

Изложбата на Ленка Клодова ще бъде открита в 18 ч. на 20 октомври и ще продължи до 4 декември.

Проектът се реализира с подкрепата на Министерството на културата на Чешката република и съвместно с Чешкия център в София, Посолството на Чешката република в София и Галерията за модерно изкуство в Храдец Кралове в рамките на културната програма на Чешкото председателство на Съвета на ЕС.