Чешки дипломат и политик поиска по-сериозни мерки срещу пропагандата, особено по време на война. Проф. Михаел Жантовски е директор на библиотеката, която носи името на световноизвестния дисидент и политик Вацлав Хавел и е главен лектор на международна конференция на тема "Европейската медийна демокрация по време на криза".

Проф. Жантовски, каква е вашата рецепта срещу дезинформацията, как можем да се предпазим от нея?

Проф. Михаел Жантовски: Най-доброто решение си остава проверката на фактите. Трябва да се сравнят различните канали на информация, а за тези, които разпространяват пропаганда, е необходимо да се вземат по-сериозни мерки. Важно е за ситуацията в Украйна, трябва да се знае как се развива войната, без пропаганда. Глупаво е действията в Украйна да се наричат военна операция – за всички е очевидно, че става дума за война. Има различни видове дезинформация – голяма част от нея се разпространява онлайн, във „Фейсбук“ – това дава и различни мотиви на хората. Някои от тях разпространяват теории на конспирацията, други имат политически мотиви. Не всички могат да достигнат до много големи групи хора. Има обаче и такива, които са добре организирани, финансирани и контролирани от политическите сили – те достигат до огромен брой хора чрез медиите.

През 2016 г. се появи терминът пост-истина и тази дума беше определена като дума на годината от Оксфордския речник. Споделяте ли мнението, че все повече са обстоятелствата, при които обективните факти оказват по-малко влияние от емоционалните изказвания при формиране на общественото мнение?

Проф. Михаел Жантовски: Аз не вярвам, че ние живеем в света на пост-истината. Истината е важна, както винаги е било. В съвременния свят има толкова много начини да се разпространи фалшива информация чрез технологиите и това е ситуацията, с която трябва да свикнем и за това не съм съгласен с онези, които твърдят, че истината вече не е от значение. Смятам, че е вярно това, че истината има стойност  само ако поемеш отговорност и застанеш зад казаното. Проблемът в днешно време е, че информацията идва от много източници, които са анонимни, които не могат да бъдат определени. Трябва да има начин, по който информацията да се свърже с източника – само така ясно ще можем да преценим кое е истина и кое – не. И така ще бъде много по-лесно за нас, за всеки от нас.

Вие сте работили много близо с Вацлав Хавел, познавате отлично неговия живот и идеите му. С какво ще го запомните, какво беше той за вас?

Проф. Михаел Жантовски: Мога да ви разкажа много неща – написал съм книга за Хавел и неговия живот. Мога да кажа нещо и за България – той се срещна с президента Желю Желев, аз също бях на визитата. Той му се възхищаваше много и те двамата имаха чудесни взаимоотношения. Но това, което правеше Хавел уникален политик, беше неговото силно чувство за отговорност и скромността му. Той знаеше, че щом си в политиката, трябва да имаш сила да вземаш решения и да налагаш своите идеи, но в същото време не вярваше, че властта има обсебваща сила, той много внимателно се вглеждаше в себе си. В известната си реч в Копенхаген през 1991 г. Хавел каза, когато станах президент, аз започнах да бъда още по-подозрителен към себе си. И ако всеки политик, когато сутрин стане и се погледне в огледалото и каже аз ще бъде малко подозрителен към себе си днес, светът ще бъде едно по-добро място. Ето това беше Вацлав Хавел за мен.